تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن؟ [+بررسی شباهت ها]

تفاوت بین موشن گرافیک و انیمیشن
انیمیشن و موشن گرافیک، مفاهیمی هستند که در صنعت رسانه و سرگرمی به کرات مورد استفاده قرار می گیرند. لکن بین موشن گرافیک و انیمیشن تفاوت زیادی وجود دارد. چرا باید تفاوت انیمیشن و موشن گرافیک را بدانیم بسیاری از مردم از واژه انیمیشن به جای موشن گرافیک استفاده می کنند و برعکس، چراکه فکر می کنند هر دو اصطلاح مشابه هم هستند.
بنابراین شناخت تفاوت ها نه تنها به شما کمک می کند تا یک قطعه مناسب بسازید بلکه به شما یاد می دهد که این دو رشته کاملا از یکدیگر متمایز هستند. یکی صنعت انیمیشن است، و دیگری صنعت موشن گرافیک. و اگر چه هر دو بخش در یک زمینه کار می کنند، اما تفاوت های زیادی بین مهارت های هنرمندان هر دو وجود دارد.
موشن گرافیک چیست؟
به تصاویری که به کمک کامپیوتر تولید میشوند، گرافیک متحرک یا موشن گرافیک میگویند. گرافیک متحرک با عناصر مختلف مانند متن، صدا و غیره ترکیب شده و یک گرافیک پویا را به وجود میآورد. یک تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن این است که در موشن گرافیک حرکت جزوی از ذات کار است؛ مانند انیمیشن تنها یک توهم نیست. عناصری مانند متن و صدا هم این مساله را بیشتر نمایان میکنند.
در مرحله اول، گرافیک ثابت یا استاتیک طراحی میشود و در مراحل بعدی به آن حرکت اضافه میکنند؛ به این ترتیب داستان شکل میگیرد. متن و صدا برای اضافه کردن جزئیات بیشتر به گرافیک متحرک میپیوندند. جالب است بدانید که کاربرد گرافیک متحرک خیلی زیاد است اما یکی از مهمترین آنها انتقال پیام در کوتاهترین زمان ممکن است. این ویژگی در بیان دادهها، اطلاعات و آمار کاربردهای زیادی دارد. در صورت علامندی به یادگیری موشن گرافیک می توانید سری به دوره آموزش موشن گرافیک حرفه ای و پروژه محور موشن کده بزنید.
انیمیشن چیست؟
انیمیشن یا به اصطلاح بهتر پویا نمایی نیز یکی از شاخه های هنر گرافیک است که با استفاده از ابزارهای به خصوصی منجر به تولید تصاویر متحرک میشود. در واقع به هرگونه نمایش تصاویر که با سرعت زیاد انجام میشود به نحوی که توهیم حرکت را در ذهن بیننده ایجاد نماید انیمیشن یا پویانمایی گفته میشود. در واقع در انیمیشن تنها از تصاویر ثابت در موقعیت های مختلف استفاده میشود. تصاویر ثابت است اما سرعت انتشار بالایی که دارد باعث ایجاد توهم حرکت در ذهن بیننده میشود.
اگر بخواهیم هنر انیمیشن سازی را در جمله ای کوتاه معرفی نماییم باید بگوییم، انیمیشن ساز یهنری است که در آن فرد با استفاده از تصاویر ثابت، تصاویری متحرک خلق میکند و این تصاویر متحرک با ادغام صوت، صدا ، نورپردازی ، هنر نویسنده و… به یک انیمیشن تبدیل میشود. هر انیمیشن حاصل از مجموعه از فریم ها و تصاویر کوچک ثابت است که در فرآیند انیمیشن سازی و استفاده از تکرار و سرعت توهم حرکت را در ذهن مخاطبان ایجاد مینماید. در صورت علامندی به یادگیری انیمیشن سازی می توانید سری به دوره آموزش انیمیشن سازی پروژه محور موشن کده بزنید.
دو مفهوم موشن گرافیک و انیمیشن چه نکات مشترکی دارند؟
قبل از اینکه به تفاوت های موشن گرافیک و انیمیشن نگاه کنیم، بیایید ببینیم. این دو اصطلاح به چه معناست؟
هم موشن گرافیک و هم انیمیشن اشکال هنری هستند که در آن اشیا یا شخصیت ها در حال حرکت هستند. در واقع این مفاهیم هنر ترسیم یک تصویر استاتیک و جان بخشیدن به آن هستند. هر دو هنر برای رسیدن به نتایج دلخواه از نوعی نرم افزار استفاده می کنند آنها درست می کنند؛ علاوه بر این، موشن گرافیک و انیمیشن از اصول دوازده گانه انیمیشن پیروی می کنند.
این اصول مجموعه ای از قوانین بصری را فراهم می کند که به هنرمندان کمک می کند تا بتوانند به چیزها جان بده از پریدن گرفته تا غلتیدن و پریدن، این دوازده اصل دوازده اصل اساسی هستند برای متحرک سازی اشیا استفاده می شود. در واقع می توان گفت که نمودار با حرکت و انیمیشن ها مکمل یکدیگر هستند.
حتما بخوانید: موشن گرافیک چیست؟ صفر تا 100 (راهنمای جامع موشن گرافیک)
تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن
مهمترین تفاوت این دو در نحوه روایت داستان است. انیمیشن برای بیان یک داستان کامل، که می تواند بیش از دو ساعت طول بکشد، عالی به نظر می رسد، اما برای موشن گرافیک این طور نیست. اگر موشن گرافیک بیش از چند دقیقه طول بکشد، توانایی اصلی خود را برای انتقال اطلاعات در کمترین زمان ممکن از دست می دهد.
باید بدانید که موشن گرافیک برای انتقال مفاهیمی مانند توضیحات محصول، محتوای اطلاعاتی و مواردی از این دست مناسب هستند. از طرفی طولانی بودن انیمه باعث می شود مخاطب خاصی داشته باشد. هر دو رشته، انیمیشن و موشن گرافیک، داستان یکسانی را روایت می کنند، اما نوع و ژانر داستان ها متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انیمیشن پیشنهاد دارم مقاله ی انیمیشن سازی چیست را مطالعه کنید.
-
تفاوت در زمینه کاری
از دیگر تفاوتهای موشن گرافیک و انیمیشن میتوان به این واقعیت اشاره کرد که موشن گرافیک برای کار طراحان گرافیک مناسبتر است، در حالی که انیمیشن برای زمینه کار تصویری مناسبتر است. طراحان گرافیک از مهارت ها و ابزارهایی که در اختیار دارند برای انتقال یک مفهوم از طریق تصاویر استفاده می کنند. این دقیقاً همان کاری است که هنرمندان موشن گرافیک انجام می دهند، با این تفاوت که با تصاویر گرافیکی انجام می شود. تصویرگران تاریخ بصری را خلق می کنند و انیماتورها آن را زنده می کنند.
-
تفاوت در هزینه های تولید
هزینه های تولید انیمیشن و موشن گرافیک با یکدیگر بسیار متفاوت است! به طور معمول میلیون ها تومان برای ساخت یک فیلم یا سریال انیمیشن هزینه می شود و ماه ها طول می کشد تا این کار انجام شود. اما طراحی یک نمودار حرکتی که با تصاویر دو بعدی کار می کند بسیار ساده تر و ارزان تر است. در واقع استفاده از تصاویر متحرک آماده که فقط حرکت دو بعدی در فضا دارند بسیار راحت تر و ارزان تر از طراحی و متحرک سازی شخصیت های سه بعدی است.
-
تفاوت در مکان و عرضه
از آنجایی که انیمیشن اغلب مورد نیاز کارگردانان است، معمولاً در تئاتر و تلویزیون نمایش داده می شوند. اما کسانی که سفارش ساخت یک موشن گرافیک را میدهند، در دایره گستردهای قرار میگیرند. به همین دلیل مکان نمایش یک پروژه موشن گرافیک میتواند در هر جا و هر رسانهای باشد.
-
تفاوت در جلوه های بصری
جلوه های بصری استفاده شده در انیمیشن ها می تواند بسیار کودکانه باشد. اما به دلیل استفاده گسترده از موشن گرافیک، افکت های به کار رفته در آن از تنوع بیشتری برخوردار است و می تواند مخاطبان زیادی را به خود جذب کند. در واقع موشن گرافیک این مزیت را دارد که در تم های رسمی تر با همان سبک زیبا و سرگرم کننده استفاده می شود. در موشن گرافیک فرقی نمی کند که در چه زمینه ای کار می کنید، اما ظاهر گرافیکی متحرک پیام شما را به شکل جذاب تری به مخاطب منتقل می کند.
چه زمانی از موشن استفاده کنیم؟
بهترین زمان استفاده از موشن گرافیک وقتی است که تنها انتقال پیام به صورت کاملا جذاب و تاثیرگذار به مخاطبین برایتان اهمیت داشته باشد. یعنی اصلا نیاز آنچنانی به پیادهسازی یک سناریو خاص و منحصر به فرد ندارید و فقط میخواهید پیام خود را در کسری از ثانیه به کاربران متنقل کنید و در ذهن آنها تاثیر بگذارید. در واقع این پیام در قالب جلوههای گرافیکی متحرک برای کاربران نمایش داده میشود.
چه زمانی از انیمیشن استفاده کنیم؟
بهترین تکنیک بازاریابی همیشه این بوده است که تا جای ممکن احساسات کاربر را درگیر کنید. درگیر کردن احساسات مخاطبین کار سادهای نیست و نیاز به یک سناریوی قوی و هدفمند دارد. برای همین است که در اینجا ساخت انیمیشن بیش از موشن اهمیت پیدا میکند. چون انیمیشن در قالب یک داستان و سناریوی منحصر به فردی طراحی میشود که علاوه بر ذهن مخاطب، احساسات او را نیز نشانه میرود.
حتما بخوانید: تفاوت انیمیشن دو بعدی و سه بعدی [+نرم افزارها]
نتیجه گیری:
در این مقاله در مورد تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن صحبت کردیم. در ادامه نوشته های بالا باید بگوییم که در ابتدا ممکن است تفاوت آشکاری بین این دو سوال وجود نداشته باشد اما به تدریج این ویژگی ها را راحتتر تشخیص خواهید داد. جالب است بدانید که یک محتوا می تواند ترکیبی از انیمیشن و موشن گرافیک باشد و این مشکلی ندارد. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت ببرید. شما از بین موشن گرافیک و انیمیشن کدام یک را بیشتر دوست دارید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوان
دیدگاهتان را بنویسید