ایلوستریتور چیست؟ صفر تا 100 (راهنمای جامع ایلوستریتور)

نرم افزار ایلوستریتور Adobe illustrator
نرم افزار ایلوستریتور چیست؟ ایلوستریتور (illustrator) نام یکی دیگر از محصولات کمپانی ادوبی است که هم هنرمندان نقاش و هم طراحان گرافیک برای ساخت تصاویر وکتور (برداری) از آن استفاده میکنند. این نرمافزار برای اولین بار در تاریخ 19 مارس 1987 برای سیستمعامل مکینتاش ساخته شد و پسازآن در سال 1989 برای ویندوز نیز ارائه شد. کمپانی ادوبی سالانه ویژگیها و امکانات جدیدی را به این برنامه اضافه میکند و تحت لایسنس های مختلف برای فروش قرار میدهد. تا سال 2012 این محصول نیز مانند سایر محصولات این کمپانی با پیشوند CS منتشر میشد و پس از آن تحت نام CC به بازار عرضه شد.
نرم افزار ایلوستریتور چیست؟
نرم افزار ایلوستریتور Adobe illustrator دارای محیط طراحی وکتور مطابق با استاندارهای صنعتی برای طراحی مدیا می باشد. کاربران به کمک آن قادر خواهند بود تا به طراحی بُرداری روی تصاویر، فایل های تصویری، انیمیشن های فلش و … بپردازند. در نرم افزار Adobe Illustrator از ابزارهای متعددی بهره مند خواهید بود که از جمله می توان به ابزار Eraser اشاره نمود توسط این ابزار شما قادر خواهید بود تا بر روی یک تصویر رنگ و یا قسمتی که با دیگر نقاط تصویر متفاوت است را انتخاب نموده و سپس با این ابزار بر روی قسمت مورد نظر حرکت کنید تا دیگر رنگ حذف شده و تصویر و یا رنگ زمینه آن برای شما نمایش داده شود. با ما همراه باشید تا در مقاله ی نرم افزار ایلوستریتور چیست هر آنچه از ایلوستریتور میخواهید را بدانید.
تاریخچه Adobe Illustrator
نرم افزار Adobe Illustrator در سال ۱۹۸۷ توسط Adobe منتشر شد و اکنون بخشی از Adobe Creative Cloud است و با ابزارها و ویژگی های جدید در حال به روزرسانی است. در ابتدا، این نرم افزار فقط برای رایانه های Apple Mac در دسترس بود، و از سال ۱۹۸۹ برای رایانه های ویندوزی نیز در دسترس قرار گرفت. اما نه برای لینوکس. از سال ۱۹۸۷ تا ۲۰۲۰، این نرم افزار تعداد زیادی نسخه از خود منتشر کرد. بسیاری از ابزارها و ویژگی های جدید با این به روزرسانی های جدید به نرم افزار اضافه شده اند. Adobe Illustrator 2020 در ۲۴ اکتبر ۲۰۱۹ منتشر شد.
کاربردهای نرم افزار ایلوستریتور
برای طراحی آرم ها و نماد های مورد استفاده در وب سایت یا یک برنامه گرافیکی کامپیوتری و همچنین آرم ها و طرح های مورد استفاده در برنامه های موبایل نیز از این برنامه استفاده می شود. طراحی لوگو های متحرک، طراحی نمودار هایی که در آن ها متن و تصویر ادغام شده اند، طراحی نماد ها و تصاویر تبلیغاتی و … دیگر زمینه های استفاده از ادوبی ایلوستریتور است.
علاوه بر این، برای طراحی انواع کارت پستال، طراحی پوستر های جذاب، طراحی و ترسیم طرح ها و تصاویر مختلف مورد استفاده در کتاب ها و طراحی و ترسیم تصویر یک بیلبورد نیز از ایلوستریتور استفاده می شود. طراحی آیکون ها، دیاگرام ها، طرح های اینفوگرافیک و … نیز دیگر زمینه های کاربرد نرم افزار ایلوستریتور است.
نرم افزار ادوبی ایلوستریتور چه ابزار ها و قابلیت هایی دارد؟
با توجه به کارایی هایی که برای این برنامه به آن اشاره کردیم، ابزار ها و قابلیت های آن هم چندان دور از ذهن نیست. به صورت کلی ابزار ها و قابلیت های زیر در این نرم افزار وجود دارد که کاربران می توانند با اهداف مختلفی از آن ها استفاده کنند:
- Pen tools، این مشخصه به تصویرگران امکان ترسیم طرح های مختلف را می دهد. نمونه کار های آنلاین می تواند در خصوص نحوه استفاده از ابزار قلم این برنامه به کاربران کمک کند.
- ابزار Color CC، این ابزار این امکان را به کاربر می دهد تا از چرخه رنگی تعبیه شده در برنامه مجموعه رنگ هایی که به خوبی با هم کار می کنند را انتخاب کنند.
- ابزار Clipping Masks، یک ابزار ساده ساز و بسیار مفید برای کاربران مبتدی
- مجهز به ابزار های آنلاین دیگری که به خلق تصاویر مختلف کمک می کنند
- امکان طراحی و دیزاین بروشور
- مجهز به پنل لایه بندی
- برگرداندن تصاویر مختلف به بردار، منحنی و اشکال هندسی
- مجهز به ابزار هایی برای دیجیتال پینتینگ
- امکان مقیاس بندی طرح ها و تصاویر مختلف و تغییر سایز و ابعاد آن بدون این که کیفیت شان برای چاپ کم شود
- خلق تصاویر سه بعدی و دو بعدی
ایلوستریتور (Adobe illustrator) چگونه استفاده می شود؟
Illustrator برای ایجاد انواع تصاویر دیجیتال و چاپی از جمله کارتون، نمودار، دیاگرام، گراف، لوگو و تصاویر استفاده می شود. ایلوسترستور به کاربر اجازه می دهد تا عکسی را وارد محیط کرده و از آن استفاده کند. همچنین می توان برای رنگ آمیزی مجدد یا ساخت یک ظاهر اسکچ از تصویر از آن استفاده کرد.
Illustrator همچنین امکان تغییرات در متن را از بسیاری از جهات ممکن می کند و ایلوستریتور را به ابزاری مفید جهت ساخت کارت پستال، پوستر و سایر طراحی های تصویری تبدیل می کند که از متن و تصویر را کنارهم استفاده می کند. توانایی Illustrator در نوشتن متن ها به صورت منحنی به ویژه برای هنرمندانی که آرم تولید میکنند بسایر مفید است.Illustrator همچنین در طراحی mockup که نمای نهایی طرح را نشان می دهد نیز استفاده می شود و در ایجاد آیکون های مورد استفاده در اپلیکیشن ها و وب ها نیز استفاده می شود.
پکیج پیشنهادی: دوره آموزش ایلوستریتور از مقدماتی تا پیشرفته
کاربرد های نرم افزار ایلوستریتور میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- تبدیل عکس به وکتور
- طراحی سه بعدی تصاویر
- حفظ کیفیت تصاویر حتی با تغییر اندازه
- دارای ابزارهای طراحی حرفه ای تر
- پلت رنگ های بسیار پیشرفته
- قابلیت تایپوگرافی بسیار پیشرفته با ابزار مخصوص این کار
- امکان طراحی تصاویر منحنی و عکس هایی با بالاترین کیفیت
- قابلیت رنگ آمیزی و طرح ریزی به صورت پرسپکتیو
- دارای پاک کن هوشمند و دقیق برای حذف قسمت های اضافی و باریک
- امکان خروجی گرفتن با فرمت های متنوع و pdf
- پشتیبانی از تصاویر وکتور به جای پیکسلی
- سازگاری عالی با نرم افزار فتوشاپ
- داشتن فیلتر ها و افکت های گرافیکی
- ایجاد تصاویر تخت flat
- قابلیت چاپ با کیفیت و وضوح بالا
تفاوت ایلوستریتور با فتوشاپ چیست؟
از آنجایی که نرمافزار فتوشاپ توسط بسیاری از افراد مورد استفاده است، و همچنین به دلیل وجود ابزار ترسیم فراوانی که در فتوشاپ وجود دارد، معمولا اولین سوالی که در ذهن کاربران ایجاد میشود این است که تفاوت ایلوستریتور با فتوشاپ چیست. در پاسخ به این سوال باید گفت که هرچند فتوشاپ نرمافزاری بسیار قدرتمند برای ویرایش تصاویر و همچنین ترسیم برخی از عناصر گرافیکی است، با این حال کاستیهای خود را نیز دارد.
در اشاره به تفاوت ایلوستریتور با فتوشاپ باید گفت که نرمافزار فتوشاپ به گونهای طراحی و ساخته شده است که استفاده از آن برای عوام مردم و حرفههای مختلف امکان پذیر باشد. بنابرین هرچند که فتوشاپ برای برخی از حرفهها (مانند عکاسی) نرمافزاری تخصصی به شمار میرود، ولی برای ترسیم دقیق عناصر گرافیکی چندان تخصصی نیست.
ولی مزایای ایلوستریتور چیست؟ ابتدا باید گفت که نرمافزار ایلوتستریتور دارای ابزارهای مخلتفی است که مختص ترسیم و طراحی عناصر مختلف گرافیکی تعبیه شدهاند. ترسیم خطوط، منحنیها، الگوها، استفاده از مدار (Grid) و غیره در ایلوستریتور بسیار کارآمدتر از فتوشاپ است. تفاوت مهم دیگر در فرمت ترسیم خطوط است که در بخش بعدی به آن پرداختهایم.
حتما ببینید: آموزش ایلوستریتور (فیلم آموزشی مقدماتی)
تصاویر بُرداری در ایلوستریتور
نرم افزار ایلوستریتور به فتوشاپ خیلی نزدیک هست و خیلی از افکت هایی که در فتوشاپ وجود داره در این برنامه هم قرار داده شده اما اصلی ترین تفاوت این دو نرم افزار وکتور و رستری بودن نرم افزار هاست نرم افزار ایلوستریتور برنامه ایست بر مبنای معادلات ریاضی به اختصار وکتور و نرم افزار فتوشاپ بر پایه پیکسل چیده شده که در پایین بیشتر در مورد این دو با هم صحبت خواهیم داشت
تفاوت وکتور و رستر
همانطور که بالا گفتیم وکتور ها بر پایه معادلات ریاضی هستند اما رستر ها بر مبنای پیکسل. شما اگر تصاویر وکتور را زوم کنید افت کیفیت نخواهید داشت اما با زوم کردن رستر ها شما بشدت افت کیفیت خواهید دید همانطور که در تصویر زیر میبینید.
نرم افزار های وکتور و رستر
کسانی که کمی با جو گرافیست ها اشنا هستن میدانند بین گرافیست ها مانند طرف داران استقلال و پرسپولیس در دو جبحه قرار دارند. تعدادی از گرافیست ها بشدت موافق با نرم افزار های وکتور هستند و بخشی هم با نرم افزار های رستر خیلی بیشتر کار میکنند و کسانی هم هستند که خیلی در این دسته بندی خود را قرار نمیدهند و از هر دو دسته به جای خود استفاده میکنند اینجا میخواهم تعدادی نرم افزار وکتور و رستر را به شما معرفی کنم
مزایای طرح های وکتور:
- قابلیت مقیاس پذیری Scalable بدون کم شدن وضوح تصویر
- قابلیت تبدیل خطوط به هر شکل و اندازه ای
- قابلیت چاپ با وضوح بالا
- فایلیت با سایز کمتر
- مناسب برای کشیدن عکس و شکل
حتما بخوانید: سیستم مورد نیاز ایلوستریتور [حداقل+بهترین سیستم ایلوستریتور]
کارایی و ارتباط نرم افزار ایلوستریتور با دیگر برنامه های گرافیکی چیست؟
نرم افزار ادوبی ایلوستریتور در واقع یک نرم افزار پایه ای و اولیه است. در حوزه های مختلف تخصصی، کاربران این نرم افزار به دیگر برنامه های گرافیکی نیز برای تکمیل کار های خود نیاز دارند. همان طور که در بالا نیز به آن اشاره شد، نرم افزار هایی مانند افترافکت، پریمیر پرو و فتوشاپ از جمله این برنامه ها هستند.
برای مثال، کسانی که در حوزه ساخت انواع انیمیشن ها فعالیت می کنند، طرح اولیه خود را در ایلوستریتور ترسیم کرده و سپس برای افکت گذاری آن را وارد نرم افزار افترافکت می کنند. البته که نرم افزار های دیگری نیز می تواند در این مسیر به کار آید.
همچنین برعکس این حالت نیز ممکن است نیاز باشد. به نحوی که کاربر بخواهد برای تکمیل یک طرح ترسیم شده و ترکیب متن و تصویر با هم، یک طرح را از نرم افزار فتوشاپ به نرم افزار ایلوستریتور منتقل کرده و در آن جا آن را تکمیل نماید. به این ترتیب ارتباط و کارایی نرم افزار ادوبی ایلوستریتور با دیگر برنامه ها قابل ملاحظه است. همین نکته می تواند نشان دهنده مزیت استفاده از قابلیت های نسخه CC این برنامه باشد.
ایلاستریتور چه مزیت هایی برای شما دارد ؟
به عنوان یک طراح گرافیک، دانستن اینکه کدام نرم افزار برای شما بهتر است، یک تصمیم مهم و حیاتی است. با وجود نرم افزارهای زیادی که در بازار وجود دارند، انتخاب درست ترین آنها، کار ساده ای نیست. با انتخاب پکیج های آموزش ایلاستریتور، طراحان می توانند از طریق رسم اشکالی که از نظر پیکسلی عالی می باشند (pixel-perfect)، کارهای هنری با بهترین تنظیمات را خلق کنند.
- ایلاستریتور، پلاگین های مخصوص به نرم افزار خودش را دارد که به تبدیل یک صفحه ی سفید وب، به یک صفحه ی بسیار زیبا کمک می کند.
- ویژگی های این نرم افزار و نسخه ی Creative Cloud آن، آن را به یک نرم افزار طراحی گرافیک ایده آل تبدیل می کند.
- با داشتن Creative Cloud می توانید از این نرم افزار در desktop و Mac استفاده کنید.
- بهترین روش یادگیری ویژگی های illustrator، شرکت کردن در پکیج های آموزش ایلاستریتور می باشد.
استفاده کنندگان نرم افزار ایلوستریتور
این نرم افزار که از محصولات کمپانی ادوبی می باشد بیشترین کارایی را بین طراحان گرافیکی دارد. در کنار آن ها طراحان وب سایت ها و وبلاگ ها گروه دومی هستند که می توانند از این نرم افزار به طور گسترده استفاده کنند.
گروه دیگری که می توانند برای اهداف و مقاصد خود از این نرم افزار به صورت گسترده و مؤثر استفاده کنند هنرمندان رشته های هنر های تجسمی و نقاشان حرفه ای می باشند.
گروه بعدی استفاده کنندگان از این نرم افزار که به صورت گسترده ای از آن بهره می گیرند موشن گرافیست ها هستند. طراحان مد و طراحان لوگو و طرح روی بسته بندی های محصولات مختلف نیز گروه دیگری از استفاده کنندگان از این نرم افزار می باشند.
چرا باید کار با نرم افزار ادوبی ایلوستریتور را بیاموزیم؟
تمام کارایی ها و قابلیت هایی که در بالا به آن اشاره شد، نشان می دهد که این برنامه تا چه اندازه می تواند کاربردی باشد و آموختن و یادگیری نحوه کار با ایلوستریتور در چه حوزه هایی کاربرد دارد. تمام این ها به این معنی است که اگر می خواهید در دنیای حرفه ای امروز که با فناوری پیش می رود، حرفی برای گفتن داشته باشید، نرم افزار ایلوستریتور یکی از نرم افزار هایی است که یادگیری آن را نباید نادیده گرفت.
در صنایع مختلفی این برنامه گرافیکی به عنوان یک نرم افزار پایه ای مورد استفاده قرار می گیرد. به این ترتیب آموزش آن می تواند برای تخصص های مختلفی در حوزه های شغلی متفاوت، کارایی داشته باشد. یادگیری نرم افزار ایلوستریتور، با توجه به گسترش دوره های آموزشی تخصصی در این خصوص، دیگر کار دشواری نیست.
سخن آخر:
ما در این مقاله مفهوم نرم افزار ایلوستریتور چیست را توضیح دادیم و اگر شما هم میخواهید برای تصویرگری و کشیدن اشکال در طراحی سایت خود از ایلوستریتور استفاده کنید میتوانید نرم افزار ایلوستریتور (Illustrator) را که ویرایش مبتنی بر بردار پیشرفته است که برای ایجاد آرم ، گرافیک ، کارتون و فونت استفاده می شود
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوانمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تفاوت ایندیزاین و ایلوستریتور چیست؟ [بررسی مزیت ها+کاربردها]
تفاوت فتوشاپ و لایت روم چیست؟ [بررسی مزیت ها+شباهت ها]
لایت روم چیست؟ [آشنایی با مزایا+ویژگی های نرم افزار لایتروم]
کسب درآمد از اینستاگرام [12 روش رایج برتر سال 1401]
انیمیشن سازی را از کجا شروع کنم؟ [+آشنایی با مراحل ساخت انیمیشن]
بازار کار انیمیشن سازی [+درآمد ساخت انیمیشن در ایران و خارج]
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی جامع و کامل بود
خسته نباشید
خواهش میکنم
پیروز باشید