موشن گرافیک چیست؟💙صفر تا 100 (راهنمای جامع موشن گرافیک)

موشن گرافیک چیست: را میتوان بهطور خلاصه طراحیهای گرافیکی متحرک تعریف کرد. محصول نهایی یک فایل ویدئویی است که ایده ساده یا پیچیدهای را بهصورت ترکیبی از صدا و عناصر بصری نظیر اشکال و شخصیتهای کارتونی، تایپوگرافی، اینفوگرافیک و انیمیشن نمایش میدهد. داستانسرایی مناسب نیز بخش مهمی از موشن گرافیک را تشکیل میدهد. اگر این ویژگیها بهخوبی در کنار هم بهکاربرده شوند ابزار قدرتمندی به دست میآید که بهخوبی میتواند در خدمت اهداف بازاریابی برند قرار گیرد.
یا به زبانی دیگر, موشن گرافیک به گونه ای از فیلم سازی است، که به متحرک سازی طرح های گرافیکی گفته می شود، که از دو هنر فیلم سازی و گرافیک به صورت هم زمان استفاده می شود و از قابلیت های هر دو جهت انتقال محتوا و پیام استفاده می شود. به زبان ساده ویدیوهایی که پیام و محتوا گرافیکی را به صورت متحرک تبدیل می کند، واژه موشن Motion در زبان فارسی پویا ترجمه میشود و به هر چیزی که دارای حرکت باشد میگویند، تولید محتوا به این صورت مزیت محسوب می شود، به صورتی که تأثیرگذارتر و جذابتر در زمان کوتاهتری به مخاطب ارائه داد.
تاریخچه شروع موشن گرافیک
تاریخچه موشن گرافیک مربوط به اوایل سال ۱۸۰۰ است. در این سال اولین تجهیزات انیمیشن مانند کتابهای فیلیپ برای تولید حرکت از طریق طراحیهای متوالی ایجاد شدند، اما انیمیشن واقعاً تا شروع فیلمبرداری از بین نرفت. اولین اعتبار شروع موشن گرافی و انیمیشن را نمیتوان به هیچیک از افراد بهطور خاص نسبت داد؛ زیرا که انواع مختلفی از پروژههای انیمیشن در همان زمان در حال تولید هستند. مارسل دوشامپ، «والترروتمن و» آثار فرناندلگر همه تجربههای بزرگی در ترکیب تکنیکها و رسانهها برای فیلمهای موشن نشان میدهند. اگرچه هیچ حرکت سازندهای در گرافیک حرکتی وجود ندارد، افراد زیادی وجود داشتند که پیشگامان این میدان بودند، مانند Saul Bass، پابلو فرو و جان وی تنی.
جان وی تنی یکی از پدران تاریخچه موشن گرافیک و انیمیشن کامپیوتر است. در سال ۱۹۶۰، او یکی از اولین کسانی بود که از عبارت «گرافیک حرکتی» استفاده کرد، زمانی که شرکت گرافیک متحرک را تأسیس کرد تا از طریق اختراع کامپیوتری آنالوگ خود، تصاویر متحرک رادیوی و تلویزیونی را ایجاد کند. یکی از معروفترین آثار او، دنباله پویانمایی آلفرد هیچکاک در سال ۱۹۵۸ بود. این کار گرافیک چرخشی را از کوچک به بزرگ نشان میداد.
انواع موشن گرافیک ها
- ویدئورئال ویدئوهایی هستند که در آن از فضاهای واقعی فیلمبرداری میشود و اطلاعاتی را گزارش میدهد. در ویدئو رئالها از طرحهای گرافیکی استفاده خاصی نمیشود و محوریت اصلی و بار انتقال پیام بر دوش فیلمبرداری، صدابرداری، صداگذاری و تدوین است
- ویدیو موشن این دسته از موشن ها، تلفیقی از فیلمبرداری و گرافیک هستند که عمدتاً این گرافیک ها علاوه بر افزایش جذابیت برای نمایش اطلاعاتی به کار میروند که با فیلمبرداری قابلارائه نیستند.
- استاپ موشن تکنیکی است که برای ساخت آن از اشیای واقعی عکاسی میشود. در این شیوه، اشیا بهصورت کم و جزئی حرکت داده میشوند و از هر حرکت عکاسی میشود. سپس تمامی عکسها با استفاده از نرمافزارهای مخصوص، پشت سر هم قرار داده میشود تا حس حرکت را القا کند.
- اینفو موشن اینفو موشن ها ویدیوهایی هستند که در آنها از تکنیک اینفوگرافیک برای انتقال محتوا استفاده میکنند. در واقع گرافیک و حرکت به گونهای استفاده میشود که بتوان از تکنیکهای اصلی اینفوگرافیک برای نمایش محتوا استفاده کرد.
- انیمیشن انیمیشنها ویدیوهایی هستند که حتماً دارای کاراکتر خاص و داستان مشخصی هستند و غالباً به لایههای زیرین داستانی، روانی، احساسی و فلسفی شخصیتها و پرسوناژها میپردازد. بر خلاف موشن گرافیکها کاراکترمحور هستند.
چرا باید موشن گرافیک را به ویدیوهای خود اضافه کنیم؟
بر اساس مطالعات انجام شده، در حدود ۶۶ درصد افراد، فیلمهای آموزشی را نسبت به سایر شکلهای محتوایی ترجیح میدهند. از آنجایی که نمیتوان به راحتی تنها با ارائه فیلمهای آموزشی، کسب و کار را از میان رقبا متمایز کرد، باید به دنبال راهی بود که توجه مخاطب را از سایر ویدیوهای آموزشی به ویدیوهای کسب و کار خود جلب کنیم.
به این نکته نیز توجه داشته باشید که ویدیوها در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و لینکدین، بدون صدا پخش میشوند و در نتیجه، اگر یک تصویر یا لوگوی متحرک داشته باشید، به احتمال زیاد، مخاطب بر روی محتوای شما صبر میکند و وقت بیشتری را به دیدن آن اختصاص میدهد.
اما جذابیت، تنها دلیل استفاده از موشن گرافیک نیست و همانطور که گفته شد، برای ایجاد ارتباط و انتقال پیامهای دشوار نیز میتوان از آن استفاده کرد. اگر محصول یا خدماتی دارید که ممکن است در ابتدا برای مخاطب هدف، گمراه کننده باشد، اضافه کردن جلوههای ویژه تصویری به ویدیو راه جایگزینی برای معرفی محصولات و خدمات است.
علاوه بر این، استفاده از موشنگرافیک روز به روز با اقبال بیشتری همراه است چراکه تهیه موشن گرافیکها هزینه کمتری نسبت به تولید فیلم دارد و در زمان کوتاهتری نیز به انجام میرسند.
ویژگیهای کلی موشن گرافیک:
- سادگی گرافیکی شکلها
- زمان کوتاه ویدئو
- سیال و ناساکن بودن نماها
- استفاده از نشانه و سمبل
- استفاده از متن و نوشته
- یکپارچگی و هارمونی تنالیته رنگی
- تبدیل شدن (معمولا) غیرقابل پیشبینی شکلها و نماها به همدیگر
- ریتم و موسیقی گوشنواز و تاثیرگذار
- استفاده از افکتهای صوتی جذاب
- هزینه تولید پائین (نسبت به انیمیشن)
- زمان تولید کوتاه
- قابل تلفیق با فیلم زنده
- قابل اجرا در پلتفرمهای مختلف مثل برنامههای موبایل، وب، گیم و …
دوره ی پیشنهادی: پکیج آموزش موشن گرافیک در افترافکت (پروژه محور)
کاربردهای موشن گرافیک
موشن گرافیک چیست راهی برای ارتباط با مخاطبه و به عمق پیدا کردن داستان شما کمک میکنه. تاثیر موشن گرافیک، با همراهی و ترکیب صدا و موسیقی دو چندان میشه. از موشن گرافیک برای ساخت تبلیغات، تیتراژ فیلمها، کلیپها، انتقال اطلاعات و غیره استفاده میشه. در ادامه با هم نگاهی به کاربردهای مختلف موشن گرافیک میاندازیم و باهاشون آشنا میشیم.
- تلویزیون تلویزیون یکی از بسترهای گسترده برای ارائه انواع موشن گرافیک به حساب میاد. به طور خاص، برای ساختن هویت سازمانی (Corporate Identity) یک شبکه، اعم از محتوا، لوگوموشن، آرم استیشن، تبلیغات مناسبتی و غیره، موشن گرافیک یک تکنیک همه فن حریف به حساب میاد. در خصوص موارد انواع کاربرد موشن گرافیک در تلویزیون، پایینتر توضیحاتی خواهیم داد.
-
استودیوی مجازی از تکنیك موشن گرافیک در استودیوی مجازی برای ساخت پسزمینهها و آبجکتهای مکمل فضا، لوگوموشن، زیرنویسهای گرافیکی، انواع HUD برای ایجاد جلوههای زینتی و ایجاد عنصر گرافیکی که مجری میتونه با اون تعامل داشته باشه، استفاده میشه.
-
موبایل و اینترنت استفاده از موشن گرافیک محدود به تلوزیونی و آثار نمایشی نیست. بلکه امروز به وفور میشه موشن گرافیک رو در رابطهای کاربری موبایل، اپلیکیشنها، طراحی وبسایتهای مدرن و عامهپسند مشاهده کرد. اینفوگرافیکهای تعاملی و پویا در وبسایتها امروزه بسیار کاربرپسند هستند. به وسیله اینفوگرافیک پویا (دینامیک)، اطلاعات لازم در یک مسیر خطی پشت سر هم به صورت موشن گرافی به کاربر ارائه میشه.
-
گرافیک متحرک محیطی حتما آثار زیبایی از گرافیک محیطی رو در قالب دیوار نگارهها، نقاشی زیر پلها، آثار هنری در دالانهای زیرزمینی متروی شهری، یا پارکها و موزهها دیدید. گرافیک محیطی یک شاخه مهم از هنر گرافیک به حساب میاد. با پیشرفت تکنولوژی، گرافیک متحرک محیطی نیز به وجود اومد تا به زیباسازی مناظر عمومی کمک کنه.
-
بازیها گسترش تنوع بازیهای رایانهای و بازیهای تلفنهمراه باعث شده انواع موشن گرافیک دوبعدی و سه بعدی در ساخت بخشی از این بازیها و یا صفر تا صد این بازیها مورد استفاده قرار بگیره. اگه اهل بازیهای رایانهای باشید، حتما موشن المنتس به چشمتون خورده.
- موشن المنتس موشن المنتس، عناصر گرافیکی متحرک و بسیار سادهای اعم از خط، حالت منحنی و شبهمایع، دایره و دیگر اشکال هندسی هستند که به صورت دوبعدی و سهبعدی روی تصویر ظاهر میشن تاجلوه بصری زیبا و گرافیکی به اون بده. موشن المنتس در اکثر بازیهای رایانهای و تولیدات بصری استفاده میشه. مدلی از موشنالمنتسها، HUDها هستند.
حتما بخوانید: معرفی 7 نرم افزار برتر ساخت موشن گرافیک 2022
مزایای استفاده از موشن گرافیک در چیست؟
- هزینه و زمان موثر: در مقایسه با سایر انیمیشن ها و فیلم ها ، ایجاد موشن گرافیک ارزان تر و آسان تر است. از پیچیدگی کمتری برخوردار است و به راحتی در مدت زمان کوتاهی ساخته می شود.
- جذابیت: اگر قصد دارید تبلیغات خود را در قالب ویدیو به سمع و نظر مشتریان موردنظرتان برسانید، موشن گرافی بهترین گزینه خواهد بود چرا که تبلیغات یا ویدیوهای ساخته شده از طریق موشن گرافیک از تبلیغات ساده ومتداول جذاب ترهستند و تاثیرگذاری بیشتری دارند.
- اشتراک گذاری آسان: از آنجا که این رسانه الکترونیکی است ، می توان آن را به راحتی از طریق رسانه های اجتماعی یا سایر روش های آنلاین به اشتراک گذاشت.
- استایل زیبا: در میان سبک های ویدئویی بازاریابی ، موشن گرافیک از ظریف ترین ، متفاوت ترین و جذاب ترین سبک ها برخوردار است.
حتما بخوانید: سیستم مورد نیاز افتر افکت [حداقل+بهترین سیستم افترافکت]
تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن
بحثهای زیادی دربارهی تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن وجود دارد و خیلیها این دو را باهم اشتباه میگیرند. موشن گرافیک نوع خاصی از انیمیشن است که با به حرکت درآوردن المانهای گرافیکی ایجاد میشود. درواقع انیمیشن مانند چتری است که تمام بخشهای مربوط به حرکت تصویر از موشن گرافیک تا کارتون، رئال موشن، استاپ موشن (stop motion) و… در زیرمجموعهی آن قرار دارند. تفاوت قابلتوجهی که بین این مدل و انواع دیگر انیمیشن وجود دارد کمتر پرداختن این نوع از انیمیشن به داستانسرایی (story telling) است. بگذارید برای روشن شدن این تفاوت چند مثال بزنیم:
- میخواهید بخشهایی از حروف در تصویرتان حرکت کنند و تغییر رنگ دهند؟ شما موشن گرافیک میخواهید.
- میخواهید لوگوی برند در ابتدای ویدیو شروع به چرخش کند و تغییر سایز دهد؟ این هم نوعی از موشن گرافیک است.
- میخواهید تصویر نوزاد تازه متولدشدهای را بکشید که لکلکها آن را به پدر و مادرش تحویل میدهند؟! این یک انیمیشن است.
با توجه به این مثالها کاملاً مشخص است که تفاوت این دو وقتی آشکار میشود که صحبت از داستانسرایی است.
نرمافزارهای ساخت موشن گرافیک
در دنیای امروزی نرمافزارهای موشنگرافیک در سطحی گسترده در تبلیغات، شبکههای اجتماعی، آموزش علوم و سرگرمی کاربرد دارند. دلیل این گستردگی هم واضح است: موشن گرافیک اجازه میدهد ایدهها بهصورت کوتاه، مختصر، شفاف و مؤثر منتقل شوند. در این بخش به بررسی بهترین و کاربردیترین نرمافزارها برای ساخت موشن گرافیک چیست میپردازیم. این نرمافزارها عبارتاند از:
- PhotoShop: همه ما فتوشاپ را به عنوان یک ابزار ایدیت عکس می شناسیم اما باید گفت این نرم افزار محبوب قابلیت ایجاد حرکت در سبک های مختلف را دارد. افراد حرفه ای این نرم افزار را برای عملی ساختن کارهای آسان و پیچیده خود انتخاب می کنند.
- After Effects: افتر افکت برنامه شماره یک یا گل سرسبد موجود برای این کار می باشد چرا که دارای ویژگی ها و ابزارهایی برای ساخت گرافیک و انیمیشن است.
- Illustrator: یکی دیگراز نرم افزارهای معروف حرکت گرافیکی از شرکت مشهور Adobe است که به ایجاد انیمیشن های سه بعدی، گرافیک و غیره استفاده می شود.
- Cinema 4D: این یک نرم افزار سه بعدی سازی، رندر و انیمیشن است که می تواند برای ایجاد موشن گرافیک مورد استفاده قرار گیرد. Cinema 4D یک بستر استاندارد پیشرفته برای طراحان موشن است.
موشن گرافیک چگونه به برند سازی کمک میکند؟
یک استراتژی بازاریابی محتوایی میتواند شامل شکلهای مختلف محتوا از قبیل مقاله، اینفوگرافیک، ایبوک و… باشد. بااینحال شکی وجود ندارد که هر روز افراد بیشتری به تماشای ویدئو علاقهمند میشوند زیرا ویدئو یکی از مؤثرترین ابزارها برای انتقال اطلاعات است. همچنین با گسترش اینترنت پرسرعت در میان مردم در سالهای اخیر، شرکتها و سازمانهای بیشتری از پروژههای موشن گرافیک چیست برای تبلیغات خود بهره میبرند. ویژگیهای منحصربهفرد موشن گرافیک، آن را به ابزاری مناسب جهت افزایش آگاهی برند در مخاطبان تبدیل مینماید.
مهم ترین ویژگیهای یک موشن گرافیک دیزاینر چیست؟
هر طراحی باید چند ویژگی اساسی و بنیادین داشته باشد که برای موشن دیزاینر عبارتند از:
- اعتماد به نفس: هر کار هنری که انجام میدهید، چند نقطه قوت و ضعف دارد. باید بتوانید این مساله را بپذیرید و تحمل نقد را داشته باشید تا پیشرفت کنید.
- خلاقیت: در ادامه مسیر به شما کمک میکند تا هرگز ایده برای خلق کردن کم نیاورید.
- توانایی کار گروهی: باید بتوانید با دیگر اعضای گروه ارتباط موثری داشته باشید و همپوشانی خوبی بین خودتان برقرار کنید.
- پرانرژی بودن: کار شما پر از ایده، خلاقیت، رنگ و تحرک است! باید پرانرژی باشید تا بتوانید کارهای بینظیری خلق کنید.
- صبور بودن: اوایل کار ممکن است آنچنان که باید از کارهای شما استقبال نشود؛ صبور باشید تا سبک خودتان را پیدا کنید.
حتما بخوانید: تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن؟ [+بررسی شباهت ها]
بازار کار و درآمد موشن گرافیک
همانطور که پیشتر هم گفتیم، این رشته بسیار پرطرفدار است اما کسبوکارهای زیادی هستند که نیاز به یک موشن دیزاینر دارند. ویدیوهای خلاقانه و شگفتانگیز، در حال حاضر بهترین راه تبلیغات و انتقال اطلاعات به مخاطبان هستند. طبق تحقیقات اخیر، هر کاربر در فضای اینترنت به طور متوسط ۱۹ ساعت در ماه ویدیو میبیند. این رقم واقعا جالب است و میتوانید سرمایهگذاری مناسبی روی آن انجام دهید. میانگین درآمد یک طراح گرافیک متحرک در سال ۴۹۳۲۰ دلار است که مبلغ مناسبی است.
چگونه باید مهارت های موشن گرافی را فرا گرفت؟
برای آموزش و یادگیری این حرفه اگر کمی دانش ابتدایی در زمینه کار با کامپیوتر و نرم افزار های گرافیکی داشته باشید، روند سریع تری را پیش خواهید گرفت. اما با این حال، در صورت نیاز به آموزش صد در صدی و از ابتدا، دوره های آموزشی تخصصی و حرفه ای که در زمینه آموزش Motion Graphic در مراکز معتبر برگزار می شود که آکادمی موشن کده نیز، می تواند هر شرکت کننده ای را به یک موشن گرافیست حرفه ای تبدیل کند.
حتما ببینید: آموزش موشن گرافیک رایگان در افترافکت (3 ساعت آموزش ویدیویی)
سخن پایانی
در این مقاله درباره اینکه موشن گرافیک چیست صحبت کردیم و این رشته پرطرفدار را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار دادیم. قبل از شروع هر مسیری ابتدا باید اصول اولیه آن را یاد بگیرید و سپس وارد بازارکار شوید. یاد گرفتن ابزار از شما موشن دیزاینر نخواهد ساخت؛ باید هر روز تمرین کنید و کارهای جدید ببینید. خلاقیت خود را تقویت کنید. لطفا تجربیات و نظرات ارزشمند خود را با ما به اشتراک بگذارید.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوان
دیدگاهتان را بنویسید