بازار کار انیمیشن سازی [+درآمد ساخت انیمیشن در ایران و خارج]
بازار کار انیمیشن سازی [+درآمد ساخت انیمیشن در ایران و خارج]
انیمیشن سازی از اواخر دهه پنجاه میلادی وارد ایران شده است امروزه شغل ساخت انیمیشن یکی از بهترین ورایج ترین مشاغل می باشد هم چنین تا چند سال پیش انیمیشن تنها به تلوزیون محدود می شد ولی امروزه شاهد این هستیم که در هر شغلی از انیمیشن استفاده می شود و فضای مجازی پرشده است از انیمیشن های آموزشی… بازار کار انیمیشن سازی محدودیت سنی و تحصیلات ندارد و هر کسی براساس علاقه خودش می تواند از طریق دوره های مختلف در این شغل وارد شود و تنها رکن اساسی در این شغل داشتن خلاقیت برای خلق موضوعات و انیمیشن های مختلف می باشد
انیمیشن ساز کسی است که هر فریم از انیمیشن را نقاشی و سپس ضبط می کند و از جمع آوری هزاران فریم مختلف انیمیشن می سازد البته امروزه کار انیمیشن سازان به مراتب راحت تر از قبل شده است و در خیلی از مواقع احتیاجی به نقاشی های کاغذی نمی باشد و به راحتی می توان به وسیله قلم دیجیتال و صفحه دیجیتال این کار را انجام داد.
رشته انیمیشن چیست؟
به بیان ساده می توان گفت، پویانمایی تلفیقی از هنر های نمایشی و تجسمی است و بر این اساس، برای تسلط بر آن باید تمام این هنرها، متدهای نمایش و مخصوصا رسانه سینما شناخت قابل قبولی در شخص وجود داشته باشد. این شاخه از هنر از جمله رشته هایی است که با رشد فناوری و مخصوصا فناوری های رایانه ای به کلی توسعه یافته و متحول شده است.
کسب موفقیت در شغل انیمیشن سازی به هیچ وجه وابسته به تحصیلات نمی باشد و بستگی به علاقه و فعالیت خود شخص می باشد؛ به عنوان نمونه خیلی از شرکت های انیمیشن سازی با خلق شخصیت های محبوب، توانسته اند بدون داشتن تحصیلات مرتبط در این شغل پیشرفت کرده و درامد بسیار خوبی از راه تبلیغات کسب کنند. لازم به ذکر است، این رشته در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد ارائه میشود و برای ادامه تحصیل در دوره دکترا، میتوان رشته ای مثل فلسفه هنر را در نظر گرفت. در صورت علامندی به یادگیری انیمیشن سازی می توانید سری به آموزش انیمیشن سازی پروژه محور موشن کده بزنید.
رشته انیمیشن مناسب چه کسانی است؟
همانطور که اشاره شد بازار کار انیمیشن سازی تنها یک علم یا صنعت نمی باشد و افرادی که قصد ورود به این رشته را دارند باید به هنر علاقه مند باشند. افرادی که فیلم سازی و ساخت انیمیشن دوست دارند باید پشتکار و انگیزه قوی ای داشته باشند چرا که ممکن است تولید یک انیمه چند دقیقه ای هفته ها زمان ببرد. به همین ترتیب صبر، تمرکز و توجه به جزئیات برای ساخت یک انیمیشن حرفه ای در طول روند ساخت امری ضروری است. علاوه بر این افراد باید ذهنی خلاق برای ساخت و ایجاد سوژه های مختلف داشته باشند.
حتما بخوانید: انیمیشن سازی چیست؟ [+سیستم مورد نیاز برای ساخت انیمیشن]
نگاه کلی به ساخت انیمیشن در ایران
امروزه انیمیشن سازی یکی از مشاغل پرطرفدار است و این باعث شده که از کلاس های انیمیشن سازی استقبال زیادی کنند و رقابت در این کار زیاد است. بیشتر افراد در این حوزه به صورت مستقل و قراردادی مشغول به کارند مثلا شرکتی آگهی ساخت بنر تبلیغاتی با مدت زمان و هزینه تعیین شده می دهد و آن شخص طبق قرار داد به شرکت مورد نظر تحویل می دهد.اگر حرفه ای باشید و شانس گرفتن یک پروژه مناسب را داشته باشید قطعا درآمد بالایی را کسب می کنید. خاطر مورد نیاز بودن یک انیمیشن ساز در سازمان های مختلف استقبال زیادی از آنها شده و می توانید از آنها کسب درآمد نسبتا بالایی را داشته باشید در صورتی که در کار خود مهارت و تجربه داشته باشید.
ناگفته نماند که انیمیشن سازی در ایران، با مشکلاتی همچون نداشتن بودجه و حمایت کافی از سوی بخش دولتی برای انیمیشن سازی، حضور نقش بسیار کمرنگ بخش خصوصی جهت سرمایه گذاری، نبود تقاضا و بازار بین المللی برای انیمیشن های ایرانی و… هستند.
به طور کلی، بازار کار انیمیشن سازی رایانه ای دو شاخه دارد:
شاخه هنری: افراد در این شاخه جذب مراکز هنری و آموزشی مثل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، آموزش و پرورش و یا صدا و سیما می شوند .
شاخه تجاری و تبلیغاتی:در شاخه تجاری و تبلیغاتی نیز کار های مختلفی انجام می گیرد که از جمله آن ها می توان به تهیه لوح های فشرده تبلیغاتی برای شرکت ها و کارخانجات اشاره کرد.
انیمیشن سازان با نقاشی ها، گرافیست ها و سینما گران در ارتباط اند. البته مشتریان آن ها می توانند صاحبان مشاغل مختلفی باشند و آن ها برای تکمیل کار خود از صدای بازیگران و آثار موسیقی دان ها نیز استفاده می کنند.
وظایف و مسئولیت های شغل انیمیشن سازی:
- طراحی شخصیت در پروژه های پویانمایی
- طراحی حرکت و جان بخشی به عناصر فیلم
- طارحی زمینه در پروژه های پویانمایی
- طراحی و تولید نماهنگ کوتاه پویانمایی و تیز هایی پویانمایی رایانه ای (تبلیغاتی، سیاسی، مذهبی، آموزشی، اقتصادی و اجتماعی)
- عنوان بندی برنامه های تلویزیونی
- مدیریت تولید و تهیه کنندگی پروژه ها
- کار های تخصصی پس ار تولید در پویانمایی
- ساخت و تولید پویانمایی عروسکی
- ساخت و تولید پویانمایی رایانه ای دو و سه بعدی
- همکاری با کارگردانان سینما در تولید قسمت هایی که به جلوه های ویژه تصویری (حقه های سینمایی) نیاز دارند
مهارت های لازم برای ورود به بازار کار انیمیشن سازی
افراد برای موفقیت در بازار کار انیمیشن سازی باید از مهارت های مختص این رشته بهره مند شوند که در ادامه به مهارت های لازم برای ورود به بازار کار انیمیشن سازی میپردازیم:
-
استعداد هنری
انیماتورها اغلب پروژه های خود را در یک استوری بورد شروع می کنند. تابلوی داستان شامل طرح ها و تصاویر ثابت است که با برنامه های کامپیوتری زنده می شوند. دانش آموزان باید بر استفاده از رنگ، نور و بافت مسلط باشند. برنامه های دانشگاهی این مهارت ها را با کلاس های هنری که بر طراحی، تصویرسازی، طراحی، تئوری رنگ و تایپوگرافی تمرکز دارند، توسعه می دهند.
-
نرم افزار های کامپیوتر
به منظور تولید ایده های خود، دانش آموزان برنامه های کامپیوتری مانند Autodesk Maya ، Adobe Animate و Adobe After Effects را یاد می گیرند. این برنامه ها به انیماتورها کمک می کند تا شخصیت ها ، جنبش ها و پس زمینه های واقع گرایانه را از روی یک صفحه داستان تخت از نقاشی ها و طرح ها بسازند. طرح های دو بعدی و سه بعدی نیاز به استفاده از نرم افزارهای مختلف دارند و طراحان باید تفاوت ها را بدانند تا جلوه های مورد نظر را به دست آورند.
-
ریاضی کاربردی
انیماتورها می توانند از مهارت های ریاضی کاربردی برای توسعه انیمیشن های نوآورانه استفاده کنند. به عنوان مثال، دانش مثلثات به انیماتورها در حرکت شخصیت ها کمک می کند، در حالی که جبر و محاسبه انتگرال به انیماتورها کمک می کند جلوه های ویژه و مناظر مشخص تری ایجاد کنند. حتی اگر دانش آموزان نیازی به تکمیل دوره های ریاضی پیشرفته به عنوان بخشی از برنامه درسی خود نداشته باشند، می توانند دروس انتخابی را برای پیشبرد شایستگی های کاربردی ریاضی خود انتخاب کنند.
-
ارتباطات
انیماتورها به صورت تمام وقت یا پاره وقت برای کارفرما یا مشتری که اهداف و مشخصات پروژه را تعیین می کند ، کار می کنند. انیماتورها به مهارتهای ارتباطی موثر برای درک نیازهای مشتری و انتقال اطلاعات لازم در مورد مسائلی مانند جدول زمانی و بودجه نیاز دارند. برنامه های انیمیشن به دانش آموزان کمک می کند تا این مهارت های نرم را توسعه دهند ، که هنگام کار با دیگران بسیار مهم است.
-
کار گروهی
بسیاری از انیماتورها در تیمی از طراحان که وظیفه توسعه پروژه را بر عهده دارند کار می کنند. با توجه به چالش هایی که معمولاً هنگام کار با دیگران بوجود می آید ، انیماتورها باید هنر هدایت شخصیت های مختلف، سبک های ارتباطی و چشم اندازهای پروژه را برای اطمینان از همکاری موفق فرا گیرند. دانشکده ها اغلب از دانشجویان می خواهند پروژه های انیمیشن را به صورت تیمی تکمیل کنند، که به آنها تجربه عملی را به عنوان بخشی از گروه می دهد.
حتما بخوانید: اصول انیمیشن سازی [اصول دوازده گانه دیزنی در انیمیشن چیست؟]
فارغ التحصیل رشته انیمیشن در چه کارها و صنایعی میتواند شاغل شود؟
دانشآموخته رشته انیمیشن میتواند در مشاغل زیر مشغول به کار شود:
- استودیوهای تبلیغاتی
- آموزش نرم افزارهای مرتبط
- استودیوهای تولید گیم
- انتشارات ها
- استودیوهای تولید انیمیشن
- طراح استوری برد
- طراحی کاراکتر
- طراح بک گراند
- طراح فضا
- طراحی گرافیک
همچنین، هر مجموعه و صنعتی که به طراحی و تولید انیمیشن یا تصویرسازی نیاز داشته باشد میتواند از دانشآموختگان این رشته کمک بگیرد. بازار کار انیمیشن سازی در دنیا فقط به تولیدهای سینمایی محدود نمیشود و بخش اعظمی از تولیدات انیمیشنی مربوط به بحث تبلیغات است. انیمیشنهای تبلیغاتی در ایران و جهان نقش بسیار پررنگ و موثری را ایفا میکنند، بنابراین، به شرط کیفیت بالای کار، بازار کار مناسبی هم وجود دارد. لازم به ذکر است که در انیمیشن، درآمدهای بالا مربوط به افراد حرفهای است و افراد متوسط، درآمدهایی معمول دارند.
بازار کار رشته انیمیشن به چه صورت است؟
به دلیل استفاده از انیمیشن در ساخت تبلیغات و گسترش رسانه های تصویری، رشته انیمیشن از بازار کار مناسبی برخوردار است. همچنین به دلیل امکان انجام هر بخش از یک پروژه انیمیشن به صورت مجزا و توسط افراد مختلف امکان دورکاری در این رشته فراهم است. این امر به شما امکان می دهد به مرور و با کسب مهارت و تجربه بیشتر با شرکت معتبر خارجی نیز همکاری کنید.
برای تولید انیمیشن، بازی و تبلیغات همواره به نیروهای متخصصی چون طراح، مدل ساز و انیماتور نیاز است. و با توجه به فرآیند تولید ابتدا طراحی های هر پروژه صورت می گیرد و پس از آن باقی مراحل پیش می رود. بر این اساس می توان گفت شما در ورود به این رشته چالش و ریسک مهمی در رابطه با نحوه فعالیت خود خواهید داشت؛ چرا که اگر حرفه ای باشید و شانس گرفتن یک پروژه مناسب را داشته باشید، قطعا درآمد بالایی را کسب می کنید.
در حالت کلی می توان گفت فارغالتحصیلان رشته انیمیشن، میتوانند در استودیوهای ساخت انیمیشن، شرکت های سازنده بازی های کامپیوتری، شرکت های تبلیغاتی و… کار کنند. البته بخش قابل توجهی از این افراد به صورت مستقل (فریلنسر) و قراردادی فعالیت می کنند.
تمام اشخاصی که قصد اشتغال و موفقیت در بازار کار انیمیشن سازی را دارند می بایست علاوه بر دانش و مهارت تخصصی در رشته خود با مهارت ها و آموزش های تعامل در محیط های جمعی و با افراد مختلف نیز آشنا باشند. کسب موقعیت های شغلی بهتر و تعامل سازنده با سایر افراد گروه، در گرو داشتن مهارت های ارتباطی پویا و فراگیر است که به آن (مهارت های نرم) می گویند.
از آنجایی که در حال حاضر کار بسیاری از انیماتورها به صورت سفارشی و پروژهای است، شما می توانید بعد از کسب مهارتهای لازم و داشتن یک رزومه قوی، در هر کجای کشور برای مشتریان خود کار کنید. یعنی مشخصات کار را از شخص تحویل گرفته و پس از آماده شدن، کار را برای او به سادگی بفرستید.
حتما بخوانید: نرم افزار ساخت انیمیشن دو بعدی 2D و سه بعدی 3D
درآمد انیمیشن سازی در ایران
میزان حقوق و درآمد کارشناس انیمیشن ساز با توجه به میزان تخصص، مهارت، تجربه و توافقی که با مدیران شرکت محل کار خود کرده است متفاوت است. برای یک انیماتور حداقل درآمد ماهیانه مبلغ 3,200,000 تومان و حداکثر درآمد 6,000,000 تومان برآورد شده است. همچنین از آنجایی که تجربه و سابقه کاری یکی از عوامل تاثیرگذار در تعیین حقوق و درآمد یک انیماتور می باشد، با بالا رفتن تجربه کاری کارشناس انیمیشن ساز، درآمد و حقوق وی نیز افزایش می یابد.
چگونه درآمدمان خوب است؟!
اگر حرفه ای باشید و شانس بیاورید تا بتوانید در یک پروژه سفارشی دولتی مثلا برای نیروی انتظاری مشغول به کار شوید، نان شما در روغن است و می توانید مطمئن باشید با توجه به رانتی که صدا و سیما به نهاد های حاکمیتی بابت پخش تیزهای فرهنگی و تاثیر گذار می دهد، به سادگی ممکن است معروف شوید.
چگونه در آمد متوسطی داریم؟!
اگر بتوانید در یک پروژه سینمایی به عنوان انیماتور مشغول به کار شوید،یا عضوی از یک شرکت خصولتی انیمیشن سازی باشید می توانید امیدوار باشید که در آمد متوسط رو به بالایی نصیبتان خواهد شد اما خب به هر حال کارمندی است و شاید جای پیشرفت کمی داشته باشد.
چگونه درامد افتضاحی داریم؟
واضح است!
اگر خصوصی و مستقل کار کنید، احتمالا اصل در آمد خوبی نخواهید داشت مگر اینکه سروش رضایی باشید و سوریلند و البته پشتکار سروش و زرنگی اون را نیز داشته باشید. در این صورت یک خصوصی کار درجه یک و پولدار خواهید بود که البته برای موفقیت در این مسیر، هوش لازم داریم،پشتکار و البته کمی هم شانس که لازمه ی موفقیت در هر کاری است.
درآمد انیمیشن سازی خارج از ایران
درآمدی که از بازار کار انیمیشن سازی بهدست میآید، باعث پیشرفت آن در ایران و جهان شده است. اما طبیعتاً درآمد انیمیشن سازی در ایران با جهان برابری نمیکند. در ادمه به بررسی دلایل پیشرفت نکردن انیمیشن در ایران میپردازیم. کشورهای کره جنوبی، اروپایی و آمریکا از جمله کشورهایی هستند که با امکانات مجهز و استودیوهای بخصوص وارد این حوزه شدهاند و توانستهاند بازار جهانی را نیز در دست بگیرند.
کشور آمریکا در صدر این نتایج از سایت www.Shortoftheweek.com قرار گرفته و به ترتیب کشورهای ژاپن، کره جنوبی، سوئد، آلمان، فرانسه، ایسلند، ترکیه، چین و هند نیز در این جدول قرار گرفتهاند. به طوری که درآمد سالانه انیمیشن سازان در آمریکا ۵۸.۵۱۰ دلار (متوسط درآمد همه مشاغل ۳۳.۸۴۰ دلار) و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۶۱,۴۰۰ دلار بوده است. کشور انگلستان نیز متوسط درآمد سالانه این شغل برای افراد تازه کار حدود ۳۰.۵۰۰ دلار، برای افراد با تجربه بین ۴۶.۰۰۰ تا۶۱.۰۰۰ دلار و برای افراد مستقل بسته به نوع قرارداد، متفاوت میباشد.
مدیران هنری انیمیشن، مسئول سبک بصری و تصاویر در تولیدات سینمایی و تلویزیونی، بازیها، تبلیغات و دهها حوزه دیگر هستند. بیشتر کارمندان خلاق مستقیماً به مدیر هنری گزارش این موارد را میدهند. مدیران هنری، کارمندان پایه را آموزش میدهند و بودجهها را مدیریت میکنند. حقوق کارمندان هنری به نسبت پروژه، استودیو یا شرکتی که در آن کار میکنند و بسیاری از عوامل دیگر بستگی دارد. طبق BLS، مدیران هنری در صنعت فیلم و فیلمسازی به طور متوسط دارای درآمد 106،630 دلار در سال هستند. درآمد کسانی که خدمات تخصصیتر انجام میدهند، به طور میانگین 93،300 دلار است. درآمد مدیران هنری تبلیغات و روابط عمومی به طور متوسط 94840 دلار و دستمزد آنها 89،670 دلار است.
حتما بخوانید: مراحل ساخت انیمیشن [9 مرحله اساسی نحوه ساخت انیمیشن]
امکانات تحصیل در رشته ی انیمیشن خارج از ایران
کشور کانادا با توسعه روز افزون شرکت های بازی سازی و انیمیشن یکی از بهترین مقاصد جذب علاقه مندان این حوزه است. رشته انیمیشن در کالج به صورت متمرکز و تخصصی تر در شاخه های مختلفی نظیر طراحی کاراکتر، طراحی فضا، طراحی جلوههای ویژه، طراحی استوریبرد و… ارائه می شود. همچنین رشته های نزدیک با انیمیشن به عنوان تحصیلات دانشگاهی در دوره کارشناسی در کشورهای مختلف ارائه می شود. امکان تحصیل در دانشگاه های آمریکا، استرالیا، کانادا و انگلستان با رشته طراحی برای انیمیشن در مقطع کارشناسی ارشد فراهم است.
رشته هنرهای خلاق، دیزاین و فاین آرت نیز در مقطع دکترا برای ادامه تحصیل در اکثر نقاط دنیا وجود دارد. از ضرورت های مهم برای تحصیل در یک کشور خارجی آموختن زبان انگلیسی و زبان کشور مقصد است. برای اثبات مهارت در زبان انگلیسی باید یکی از گواهینامه های بین المللی مانند تافل، آیلتس و دولینگو را بدست بیاورید.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوان
دیدگاهتان را بنویسید