انیمیشن سازی چیست؟ ✔️[+سیستم مورد نیاز برای ساخت انیمیشن]
انیمیشن سازی چیست؟
انیمیشن، همچنین به عنوان پویانمایی شناخته میشود، هنری است که به وسیله خلق حرکت، توهم حرکت را به وجود میآورد. این هنر با نمایش سریع تصاویر ثابت با اختلاف جزئی ایجاد میشود. انیمیشن تشابه زیادی با فیلم دارد، زیرا در فیلم نیز تصاویر ثابت با اختلافهای جزئی به صورت پشت سر هم نمایش داده میشوند. تفاوت اصلی در این است که انیمیشن توسط انیماتورها خلق میشود و تصاویر را به صورت دستی روی کاغذ میکشند، در حالی که در سینما تصاویر توسط دوربین از دنیای واقعی ثبت میشوند. امیدواریم تا انتهای این مقاله با همراهی ما، به طور کامل با مفهوم انیمیشنسازی آشنا شوید.
در انیمیشن یا پویانمایی، تصاویر به صورت فریمهای پی در پی نمایش داده میشوند. هر فریم در واقع یک تصویر است که هنرمند بر روی کاغذ طراحی میکند و اجرای پشت سر هم این فریمها حرکت را به وجود میآورد. به طور خلاصه، با قرارگیری چندین تصویر یا فریم در همان دنباله، ما توانایی مشاهده یک ثانیه تصویر متحرک را داریم.
تعریف انیمیشن
انیمیشن یا جان بخشی به فنونی از قصهپردازی و تولید فیلم گفته میشود که با توهم حرکت ایجاد میشود. در توهم حرکت، تعدادی عکس ثابت که تفاوت کمی با یکدیگر دارند، در کنار یکدیگر قرار میگیرند و این باعث پدیدار شدن انیمیشن میشود. فرض کنید شما در حال عکاسی با موبایل خود هستید و چندین عکس پیاپی از یک سوژه مثل پرنده را ثبت میکنید. اگر این عکسها را پشت سر هم نمایش دهید، توهم حرکت ایجاد میشود و به نظر میرسد که شما یک فیلم را ضبط کردهاید. عکسبرداری، پایه و اساس انیمیشن است، به این صورت که یک فریم عکس و یک فریم سیاهی را به صورت تکراری نمایش میدهید و توهم حرکت را به وجود میآورید.
اما امروزه با وجود پیشرفت تکنولوژی در حوزه انیمیشن، روشها و تکنیکهای بسیاری برای ساخت انیمیشن وجود دارد و شما حتی میتوانید یک تکنیک جدید را ابداع کنید! از جمله تکنیکهای موجود میتوان به پیپر انیمیشن، استاپ موشن، کاتاوت، موشن گرافیک، انیمیشن سه بعدی و … نیز اشاره کرد. در صورت علامندی به یادگیری انیمیشن سازی می توانید سری به آموزش انیمیشن سازی پروژه محور موشن کده بزنید.
تاریخچه انیمیشن در ایران
تاریخچه هنر انیمیشن مدرن در ایران تقریباً ۵۰ سال است، اما یافتههای یک پژوهش نشان میدهد که هنرمندان ایران باستان در زمینه ایدهپردازی در صنعت تصویر متحرک، جایگاه برجستهای داشتهاند. جالب است بدانید که انیمیشنهای اولیه در شهر سوخته و طاق بستان کرمانشاه ایران ثبت شدهاند. هنگامی که باستانشناسان ایتالیایی در حین کاوش در یک گور مربوط به پنج هزار سال پیش، یک جام را کشف کردند، روی این جام نقاشی یک بز در کنار یک درخت دیده میشد.
سالها بعد، منصور سجادی، یک باستانشناس ایرانی، با بررسی این جام به حرکت بز به سمت درخت پی برد و این حرکت را به شکل انیمیشن مدرن تبدیل کرد. نقاشی موجود بر روی این جام به داستان بز و درخت خرما پرداخته بود و به صورت پنج فریم متحرک قرار گرفته بود. بر اساس برخی از اسطورهشناسان، بز و درخت خرما نمادی از رابطه نزدیک بین دامپروری و کشاورزی در ایران باستان بوده است.
علاوه بر این، چندی پیش دکتر محمد عارف در یک سخنرانی، درباره کشف اندیشه انیمیشن هزار و پانصد ساله ایرانی در جهان صحبت کرد و در پژوهشی که به بررسی اندیشه انیمیشن ۱۵۰۰ ساله ایرانی در تابلو سنگی شکار گراز طاق بستان کرمانشاه انجام داده بود، این تابلو سنگی را به صورت تحلیلی و تفسیری مورد بررسی قرار داد. او با اعتقاد به این استدلال که تابلوی شکار گراز شامل عناصر مهمی نظیر داستان، صحنه، شخصیتها، ماجرا، موسیقی، ساختار، رنگ، حجم، زمان، فضا، ژانر، نماد، زبان، هدف، تناقض، آغاز، میانه و پایان است.
کاربرد انیمیشن چیست؟
انیمیشن در استفادههای خود تنها محدود به سرگرمی نمیشود. در واقع، انیمیشن کاربردهای متنوعی دارد و یک حوزه گسترده است. استودیوهای انیمیشن برخی از کاربردهای انیمیشن را به شرح زیر ارائه میدهند:
-
تحصیلات
یکی از کاربردهای اصلی انیمیشن در آموزش است. انیمیشن به عنوان یک روش برتر برای فهم مفهوم اصلی هر آموزشی عمل میکند و به همه کمک میکند تا در زندگی عملی خود پیشرفت کنند. استفاده از انیمیشن در آموزش به دلیل جذابیتش باعث میشود کودکان آن را تماشا کنند و خسته نشوند و به آنها اجازه میدهد تا اطلاعات را به خوبی درک کنند.
-
تبلیغات
انیمیشن نقش مهمی در تبلیغات ایفا میکند، مثل لوگو موشن. بسیاری از شرکتهای بزرگ از انیمیشن برای جذب مخاطب استفاده میکنند. به عنوان مثال، تبلیغات رقص پونی توسط شرکت تلفن “Three” میلیونها نفر را در سراسر جهان به وبسایت خود جذب کرد و سود قابل توجهی را عاید خود کرد. انیمیشن همچنین در تبلیغات آنلاین نیز استفاده میشود. بسیاری از شرکتهای بازیسازی انیمیشنهای جذابی را ایجاد میکنند تا مخاطبان را برای بازی یا بازدید از وبسایت خود جذب کنند.
-
ویدئو های توضیحی (Explainer)
یکی از کاربردهای رایج انیمیشن در تجارت مدرن، ویدیوهای توضیحی (Explainer) هستند که به صورت عادی، فیلمهای آموزشی را جذابتر میکنند. این ویدیوها به مشاغل کمک میکنند تا خدمات خود را بهتر بدون کسل کردن مخاطبان معرفی کنند. تنها نکته منفی این است که این روند آنقدرا شایع شده است که مشاغل برای برجسته شدن باید از سبکهای انیمیشنی خاصی استفاده کنند.
-
صفحات Loading
هیچ کس دوست ندارد صفحه خالی را ببیند. انیمیشنهای صفحات بارگذاری به کاربران سرگرمی میبخشند و خطر ترک سایت توسط کاربران را کاهش میدهند. علاوه بر این، فرصتی را برای نمایش شخصیت برند یا خنده دار کردن کاربر فراهم میکنند. بعضی اوقات مردم یک انیمیشن صفحه بارگذاری را بیشتر از خود سایت به یاد میآورند!
-
بازی
در صنایع بازی، انیمیشن نقش بسیار مهمی دارد. بدون انیمیشن، نمیتوان یک بازی را برنامهنویسی کرد و تمامی جزئیات از جمله مدلسازی، بافت، ریگینگ، نورپردازی و غیره توسط افراد متخصص در حوزه انیمیشن انجام میشود.
انواع انیمیشن چیست؟
انیمیشن به معنای واقعی یک عبارت جامع برای افزودن حرکت به تصاویر یا اجسام بیجان است. در اینجا چهار نوع اصلی از انیمیشن ذکر شده است، اما تعداد آنها بسیار بیشتر است.
1.انیمیشن سنتی: در این روش، هر فریم به طور جداگانه ساخته میشود و سپس به صورت پی در پی قرار داده میشوند تا حرکتی به وجود آید. این سبک ریشه تاریخی انیمیشن است، اما به دلیل پرهزینه و زمانبر بودن، انیماتورها روشهای مدرنتری را توسعه دادهاند.
2.انیمیشن های دو بعدی (مبتنی بر بردار): نرمافزارهای پیشرفتهتری نسبت به انیمیشن سنتی وجود دارند. اما اصل کار همان است، به طوری که فریمها بر اساس ورودی انیماتورها تولید میشوند. فلش و سایر نرمافزارهای انیمیشنسازی مبتنی بر بردار، این فریمها را ایجاد میکنند.
3.انیمیشن سه بعدی (CGI): در این روش کاملاً جدید، کامپیوترها تمامی تصاویر را تولید میکنند و انیماتورها حرکات و زوایا را تنظیم میکنند. انیمیشن CGI به نمایش عروسکی و سنتی نزدیکتر است و انیماتورها بیشتر بر کنترل حرکات تمرکز میکنند و تصاویر را به کامپیوتر میسپارند.
4.استاپ موشن: در این سبک، فریمهای جداگانه با دستکاری و عکاسی از اشیا واقعی ضبط میشوند. این سبک به عنوان موشن کلی (مانند انیمیشن خمیری) نیز شناخته میشود، اما میتوان از اجسامی غیر از خمیر نیز استفاده کرد. این سبک هرچند به اندازه انیمیشن سنتی پرهزینه و زمانبر است، اما نتیجه نهایی غالباً منحصر به فرد و ارزشمند خواهد بود. در صورت علاقمندی به آشنایی بیشتر با استاپ موشن می توانید مقاله استاپ موشن چیست را مطالعه نمایید.
درباره رشته انیمیشن
انیمیشنها یکی از پرکاربردترین آثار هنری هستند که در صنایع مختلف استقبال میشوند. امروزه، انیمیشنها در همه جا حضور دارند و کشورهایی مانند ژاپن با تولید انیمههای پرمحتوا، آنها را در فرهنگسازی، تبلیغات و سایر حوزهها به کار میبرند.
بعضی از افراد معتقدند که انیمیشن سینمای آینده است و این موضوع به نظر نمیرسد کاملاً بیمبنا باشد. زیرا مسائل فرهنگی و هنری هر دوره با روشهای خاصی منتشر میشوند و این هنر و صنعت، که شامل هنرهای قدیمیتری مانند موسیقی و داستاننویسی است، میتواند نیازهای ما را با ذهنیت خلاق پاسخ دهد و ما را وارد دنیایی کاملاً متفاوت و بدون محدودیت کند.
به طور خلاصه، انیمیشن سازی یک علم است که با استفاده از سختافزار و نرمافزار کامپیوتر، تصویرسازیهای مختلفی را ایجاد میکند و در نهایت میتواند با صداگذاری، افزودن موسیقی و سایر عناصر، بهبود یابد. انیمیشنها برای اهداف متنوعی استفاده میشوند و علاوه بر تسلط بر تکنیکهای نرمافزاری، هنرهای مختلفی مانند سینما، نقاشی و تصویرسازی، استفاده از جلوههای صوتی و فیلمنامههای قوی نیز در کیفیت انیمیشن تأثیرگذار هستند.
اهداف ساخت انیمیشن:
-
اول، سرگرم کننده:
ساخت فیلم انیمیشن برای کودکان، منجر به خوشحالی و سرگرمی آنها میشود و اعتماد به نفس و مهارتهایشان را افزایش میدهد. زیرا آنها از طریق فیلمهایی که با استفاده از انیمیشن ساخته شدهاند، از مفاهیم ساده آموزش میبینند و میتوانند آنها را در تلویزیون تماشا کنند یا در کارگاههای ساخت انیمیشن شرکت کنند.
-
دوم، توسعه توانایی های ذهنی کودک در پاسخ به انیمیشن چیست:
ایجاد انگیزه برای ساخت داستانهای تخیلی، آنها را الهام میگیرد و تا زمانی که به پایان داستان نرسیدهاند، ذهنپردازیهای بسیاری برای ادامه داستان میکنند، شرط اینکه قبلاً داستان را نشناسند. این به ذهن و تخیل آنها اجازه میدهد تا به طور عمیق در مورد ایجاد یک داستان فعال فکر کنند. همچنین، با فکر کردن درباره ساخت فیلم، اضافه کردن صدا و حرکات اضافی، تخیل کودک را فعال میکند. تماشای انیمیشن به ذهن و حواس آرامش میبخشد و به کودک کمک میکند.
-
سوم، پرورش روحیه گروه:
مربیها میتوانند چندین تمرین و بازی دراماتیک را توسعه دهند که همه کودکان در یک گروه جمعی شرکت کنند و بازی کنند. آنها در ساخت داستان، نقاشی شخصیت و عکاسی بر روی جعبه برای پشتیبانی از فرایند همکاری بین آنها کار میکنند. زیرا ایده انیمیشن بر پایه کار تیمی است.
-
چهارم، تغییر رفتار کودک:
تمرینات و بازیهای دراماتیک میتواند در کلاسهای ساخت انیمیشن کودکانه انتخاب شود تا رفتار کودک را نشان دهد و به او درک و همدلی نسبت به خود، تخیل، خلاقیت و باز شدن به ایدههای جدید کمک کند و به او در رسیدن به پاسخ در مورد انیمیشن کمک کند. علاوه بر این، به رشد شخصی، کار تیمی، تعهد به قرارها در زمان حضور در کارگاه و تعامل با دیگران و توانایی گوش دادن کمک میکند و اعتماد بین فرزندان و او را افزایش میدهد.
-
پنجم، تکنیک های جدید را بعد از اینکه دریافتید انیمیشن چیست بیاموزید:
در کارگاههای ساخت انیمیشن برای کودکان، وقتی بچهها به کارگاه انیمیشن سازی میآیند، جعبهها و دوربینهای چوبی را میبینند که روی آنها و پشت آنها یک تلویزیون آویزان است. وقتی کودکان شروع به ساخت یک فیلم انیمیشن میکنند، میفهمند که چه ارتباطی بین این دستگاهها وجود دارد و شروع به یادگیری درباره فناوری دوربین، نحوه کار و فیلمبرداری میکنند.
نکات طلایی ساخت انیمیشن
- حفظ سادگی: عنصر سادگی در ساخت انیمیشن بسیار مهم است. مغز ما انسانها پیچیده است، اما در ساخت انیمیشن باید این پیچیدگی را در قالب یک سادگی نشان دهیم. برای طراحی صحنهها و حرکتهای انیمیشن، بهتر است از طرحها و روشهای ساده استفاده کنید.
- شخصیت های انیمیشن خود را بشناسید: برای خلق یک شخصیت، نباید فقط به یک طرح دستی ساده از آن بسنده کنید. بیش از ۱۰ طرح مختلف از شخصیت خود در حالات مختلف بسازید تا به طور کامل روحیه و وجود او را درک کنید و در صحنههایی که میسازید، این روحیه را منتقل کنید.
- شل نشان دادن موقع برخورد: وقتی شخصیتهای شما به هم برخورد میکنند یا با چیزی برخورد میکنند، باید کاراکتر را در حالت شل و آزاد نشان دهید. این باعث میشود برخورد بین شخصیتها و اشیاء در انیمیشن طبیعی و واقعی به نظر برسد.
- دیالوگ های خود را چندین بار گوش کنید: بهتر است در صحنههای مختلف حتی صدای انیمیشن را قطع کنید و ببینید که حرکات انیمیشن با آنچه که قرار است در آن صحنه گفته شود، سازگاری دارد یا خیر. به دیالوگهای خود چندین بار گوش دهید و اطمینان حاصل کنید که با حرکات شخصیتها همخوانی دارد.
- روش های جدید ساخت انیمیشن را بلد باشید: در ارتباط با افراد متخصص و سازندگان حوزه ساخت انیمیشن باقیبمانید و مدام از آنها سوال کنید. با روشهای جدید و نوین در ساخت انیمیشن آشنا شوید و از تجربیات آنان بهرهبرداری کنید.
- مراحل ساخت انیمیشن را بلد باشید: ساخت انیمیشن شامل سه مرحله پیش تولید (تولید داستان، شخصیت و فکر اولیه)، تولید (شبیهسازی صحنهها و شخصیتها) و پس تولید (اعمال جلوههای ویژه و اصلاحات نهایی) است. برای تبدیل شدن به یک حرفهای در زمینه ساخت انیمیشن، باید بتوانید داستان انیمیشن خود را نوشته و شخصیتهای جذابی را طراحی کنید. این مهارتها با تجربه و مطالعه نمونههای انیمیشن به دست میآید.
سیستم حداقلی مورد نیاز برای کار با نرم افزارهای انیمیشن
لطفا توجه داشته باشید که هر نرمافزار، بسته به سیستم موتور رندرینگ و سایر عوامل، ممکن است نیازمند یک سیستم قویتر باشد. به عنوان مثال، نرمافزار Lumion نیاز به یک سیستم قوی ندارد، اما برای تهیه یک رندر انیمیشن ۲ دقیقهای با نرمافزارهایی مانند 3ds Max یا Blender، ممکن است سیستم شما را تا ۴ روز مشغول کند. در ادامه، سختافزار مورد نیاز برای یک انیماتور را بررسی خواهیم کرد.
پردازنده
انیمیشن دو بعدی:
هر پردازنده Intel Core i5 مدرن یا پردازنده Ryzen 5 (Intel 8th gen / Ryzen 3rd gen به بعد).
انیمیشن سه بعدی
اینتل Core i7 / Core i9-XXXXH. 6-8 هسته خوب هستند اما هسته های چهار هسته ای نیز مشکلی ندارند.
در مورد AMD ، هر یک از جدیدترین پردازنده های Ryzen با “H” روی آن. مثال: AMD Ryzen 7/9 XXXXH
پردازنده گرافیکی
انیمیشن دو بعدی
هر GPU کارت های مجتمع مانند سری Intel HD / AMD Vega X خوب هستند.
انیمیشن سه بعدی
بگذارید به طور خلاصه بیان کنم که من عصبی میشوم وقتی افرادی NVIDIA GTX / RTX را فقط مخصوص کارتهای بازی میدانند. در واقع، این پردازندههای گرافیکی GTX / RTX مانند 1660Ti GTX یا 2060RTX تقریباً هم ارزش هستند.
در حال حاضر، کارتهای سطح بالای GTX دهم (1070GTX / 1080GTX) و سری RTX به ویژه برای استفاده در انیمیشن و ارائههای گرافیکی بسیار بهتر از کارتهای “firepro / quadro” هستند (با این حال، در برنامههای دیگر نیز کاربرد دارند).
بنابراین…
برای افراد تازه کار: حداقل 1050Ti یا معادلی مانند AMD Radeon RX 540/550/550/560 کافی است. این کارتها برای انجام پروژهها و توسعه بازیها با استفاده از ویوپورت بدون مشکل کوچک مناسب هستند. البته، استفاده از 1660Ti نیز بسیار توصیه میشود.
حرفه ای ها: کارت های نسل دهم کارت های NVIDIA GeForce با مقدار زیادی vRAM یا آخرین سری RTX: 1660Ti ، 1070،1080 / 2060/2070/2080.
رم
8 گیگابایت RAM: برای کارآموزان و مبتدیانی که تازه در حوزه انیمیشن فعالیت میکنند، 8 گیگابایت حافظه RAM کافی است. اما هنگامی که با پروژههای بزرگتری مانند نقشههای پرتوفولیو سر و کار دارید، ارتقای حافظه RAM به 16 گیگابایت کفایت میکند.
16-32 گیگابایت: کارهای سنگین تر حداقل به 16 گیگابایت نیاز دارند.
رندر: بسیار وابسته به RAM است.
ذخیره سازی
هارد Solid State Drives برای همه. PCIe NVMe بهترین است اما SSD های SATA III نیز مشکلی ندارند.
توصیه میکنم از هارد دیسک سخت (HDD) خودداری کنید و به جای آن از یک حافظه جامد (SSD) استفاده کنید. با انتخاب SSD، زمان کمتری برای انجام یک پروژه صرف خواهید کرد، زیرا بارگیری برنامهها، خواندن و نوشتن فایلها در چند ثانیه انجام میشود و این ثانیهها میتوانند به ساعتها تبدیل شوند!
مدل های انیمیشن کوچک: SSD 256 گیگابایتی مشکلی ندارد.
نرمافزارهای انیمشینسازی
یکی از سؤالات پرتکرار بعد از “از کجا باید شروع کنم؟”، سؤال محبوب “از کدام نرمافزار استفاده کنم؟” است. پس از آشنایی با فرآیند ساخت انیمیشن و تصمیم گرفتن برای شروع، حالا نوبت به انتخاب نرمافزار مورد علاقه و سبک خود میرسد. بنابراین، لازم است با نرمافزارها و قابلیتهای آنها بهطور معقولی آشنا شوید. در ادامه، قصد داریم به شما نرمافزارهای اصلی و حیاتی در صنعت انیمیشنسازی در حوزههای ۲بعدی، ۳بعدی و استاپموشن را معرفی کنیم.
نرمافزارهای ۲بعدی
ساخت انیمیشنهای ۲بعدی یک استراتژی بسیار خوب برای ورود به حوزه انیمیشنسازی است. این به این دلیل است که بسیاری از نرمافزارهای مربوطه را بهراحتی قابل یادگیری هستند و برای استفاده از آنها به سختافزار پیشرفتهای نیاز نداریم. همچنین، با یادگیری یک نرمافزار سادهتر، قادر خواهید بود تمرکز بیشتری روی بهبود مهارتهای خود داشته باشید که نتیجه آن بهبود درک شما برای ورود به حوزههای پیچیدهتر انیمیشنسازی خواهد بود. برخی از نرمافزارهای پرکاربرد و مهم در حوزه ۲بعدی عبارتند از:
- Animate CC
- Moho
- Toon Boom Harmony
- TV Paint
- Character Animator
- After Effects
- Dragon Frame
نرمافزارهای ۳بعدی
ممکن است برای برخی از شما که به تازگی با نرمافزارهای سهبعدی آشنا میشوید، این آشنایی اولیه سنگین به نظر برسد. اما فکر میکنم مفید باشد که بدانید کدام ابزارها در صنعت انیمیشن برای ساخت این اثرهای زیبا استفاده میشود، تا بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید و بتوانید خودتان را برای چالشهای هر حوزه آماده کنید.
- Maya
- 3D Max
- Blender
- Cinema 4D
نتیجه گیری
در پایان باید بگوییم که آنچه انیمیشن سنتی و انیمیشن مدرن را از یکدیگر متمایز میکند، این است که در انیمیشن سازی سنتی، تصاویر را روی یک میز نور قرار داده و طراحی میکردند و به تصاویر قدیمی خود دسترسی داشتند. اما در حال حاضر، این روش فیزیکی به کنار گذاشته شده و معمولاً تمامی مراحل ضبط روی تبلت و رایانه انجام میشود.
امروزه صنعت انیمیشن در تیزرهای تبلیغاتی، برنامههای علمی آموزشی، جلوههای ویژه یا انیمیشن ترکیب شده با فیلم، ساخت انیمیشن برای سرگرمی کودکان و نوجوانان، ساخت محیطهای شبیسازی شدهﻯ واقعی، ساخت بازیهای کامپیوتری جایگاه ویژه ای دارد.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوانمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
کلاژ موشن چیست؟ ✔️(چگونه موشن کلاژ حرفهای بسازیم؟)
اصول موشن گرافیک ✔️(12+ اصل طراحی موشن گرافیک حرفه ای)
کمیک موشن چیست؟ ✔️(اصول طراحی کمیک موشن)
+7 مزایای موشن گرافیک ✔️(بازاریابی با موشن گرافیک)
با کاربردهای فتوشاپ آشنا شوید! ✔️(+15 کاربرد مهم فتوشاپ)
درآمد از فتوشاپ در خانه چقدر است؟ ✔️(+6 روش کسب درآمد)
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خ و ب