استاپ موشن Stop Motion چیست؟ ۶ نکته مهم ساخت استاپ موشن

استاپ موشن Stop Motion چیست؟ ۶ نکته مهم ساخت استاپ موشن
شاید نام استاپ موشن چیست را تا به امروز حتی یک بار هم نشنیده باشید و ندانید که استاپ موشن چه کاربردی دارد. اما بدون آن که بدانید در انیمیشن ها، ویدئوهای تبلیغاتی، مارکتینگ و… استفاده از این تکنیک را مشاهده کرده باشید در واقع Stop Motion یک تکنیک انیمیشنسازی است که در آن با تصویر برداری پی در پی از اشیا و اجسام و حرکت دادن جرئی آن ها بین فریمها به دست میآید که با نمایش فریمها با سرعت زیاد باعث میشود تا به نظر برسد اجسام در حال حرکت هستند. و توهم حرکت ایجاد کند. در ادامه با مفهوم و کاربرد استاپ موشن و انواع آن آشنا خواهید شد با ما همراه باشید.
استاپ موشن چیست؟
همانطور که در قسمت قبل توضیح دادیم استاپ موشن یکی از تکنینک ها و روشهای انیمیشن سازی و پویا نمایی است که در آن از یک شی یا یک مدل ثابت و حرکت دادن جزئی آن ها، با استفاده از یک دوربین که در حالت ثابت قرار گرفته عکس برداری میکنند سپس با پشت هم قرار دادن تصاویر، این حرکت های فریم به فریم یک تصویر متحرک را تشکیل می دهند و حرکت تصویر را به بیننده القا می کنند.
تاریخچه استاپ موشن
قدمت استاپ موشن به سال ۱۸۹۸ برمیگردد. درست زمانی که آلبرت اسمیت و جیمز بلکتون با استفاده از تکنیک استاپ موشن انیمیشنی با نام ” The Humpty Dumpty Circus” تولید کردند. انیمیشنی کوتاه که با استفاده از عروسکهایی با اندامهای مفصلی برای شبیهسازی حرکات آکروباتهای سیرک ساخته شد. سپس در سال ۱۹۰۲، جورج ملیس با استفاده از تکنیک استاپ موشن، کارتهای حروف الفبا را به حرکت درآورد و یک تیتراژ جذاب برای فیلمش به نام “سرگرمی در نانوایی” ساخت که توجه بسیاری از مخاطبان را به خود جلب کرد.
در سال ۱۹۲۵ ویلیس اوبرین با استفاده از این تکنیک اولین فیلم بلند خود را به نام”دنیای گمشده “ساخت. ویلیس با ساخت این فیلم طولانی، نسل انیماتورهای استاپ موشن را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داد. در ایران نیز سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۰ آقای میر باقری و یغمائیان سریال”دنیای شگفتانگیز حمید ” را با تکنیک استاپ موشن چیست پیکسلیشن ساختند. در صورت علامندی به یادگیری موشن گرافیک می توانید سری به دوره آموزش موشن گرافیک با افتر افکت و پروژه محور موشن کده بزنید.
آشنایی با انواع استاپ موشن
استاپ موشن انواع مختلفی دارد اما فقط بازیگران مورد استفاده برای ایجاد انیمیشن استاپ موشن با هم متفاوت هستند. به این منظور که، روند ساخت یک انیمیشن استاپ موشن، صرف نظر از موادی که برای خلق اشیا یا شخصیت های فیلم به کار رفته است، همیشه یکسان است. بنابراین، در اینجا رایج ترین انواع استاپ موشن چیست آورده شده است.
-
استاپ موشن عروسکی puppet
در این نوع مدل عروسک هایی هستند که مفصل دارند. برای محکم تر شدن و حفظ تعادل در بدنشان اسکلت قرار داده می شود. از چند عروسک عین هم در حالت های مختلف استفاده می شود تا سرعت ساخت انیمیشن بالاتر رود.
-
استاپ موشن خمیری Claymation
اگر از عروسک های خمیری استفاده شود به آن انیمیشن خمیری یا کلیمیشن گفته می شود. برای این نوع هم از چند عروسک در حالات مختلف استفاده می شود.
-
استاپ موشن اشیا Object motion
اجسام و اشیا جا به جا می شوند و با دوربین ثابت از آنها عکسبرداری می شود. از تمام وسایل اطرافتان برای خلق داستان می توانید استفاده کنید.
حتما بخوانید: تفاوت موشن گرافیک و استاپ موشن [بررسی تفاوت ها+تمایزها]
-
کات اوت Cutout
تکه هایی از کاغذ و پارچه بر سطحی مشخص قرار می گیرند و پی در پی آنها را حرکت و عکسبرداری می کنند. تنها حالت دوبعدی دارد.
-
سایه ای Silhoutte
نوعی از سبک کات اوت است که تنها با کمک گرفتن از نور و سایه می توان داستان سرایی کرد.
-
پیکسلیشن Pixilation
مدل برای ساخت فیلم انسان است این نوع که برای ساخت فیلم های تخیلی و فانتزی بسیار استفاده می شود، سخت ترین و پرهزینه ترین نوع استاپ موشن است.
-
استاپ موشن مدلی Model
در گذشته برای جلوه های ویژه کاربرد داشت؛ امروزه به دلیل افزایش قدرت جلوه های ویژه کامپیوتری دیگر کاربرد ندارد.
پک پیشنهادی: دوره آموزش انیمیشن سازی دو بعدی در افتر افکت [پروژه محور]
امکانات لازم برای ساخت استاپ موشن
ساخت استاپ موشن حرفهای به یک سری ابزار و شرایط نیاز دارد که با رعایت آنها میتوانید بهترین نتیجه را دریافت کنید. این امکانات عبارتند از:
- انتخاب دوربین باکیفیت
- انتخاب فضای مناسب برای فیلمبرداری
- انتخاب داستان و فیلمنامه
- انتخاب نوع استاپ موشن
- فراهم کردن تجهیزات عکاسی مانند پایه دوربین و منبع نور
- انتخاب نرمافزار مناسب
مزایای استفاده از استاپ موشن در بازاریابی و تبلیغات
در این بخش از مقاله تصمیم داریم به چند مورد از مزایای مهم استاپ موشن چیست برای بازاریابی، تبلیغات و کسب و کار اشاره کنیم.
-
۱. بهبود تصویر برند
اگر با تکنیک استاپ موشن بتوانید ویدیوهای جذاب و عالی تولید کنید، میتوانید خیلی سریع برند خود را بر سر زبانها بیندازید و تصویری عالی از برند خود در ذهن مخاطب ایجاد کنید. بسیاری از کسب و کارها چنین هدفی را دنبال میکنند و رسیدن به چنین دستاوردی نیاز به خلاقیت و محتوای جذاب دارد. تکنیکهای انیمشینسازی خصوصاً استاپ موشن به شما کمک میکند که تصویر خوبی از برند خود به جای بگذارید.
-
۲. افزایش و بهینهسازی نرخ تبدیل
با این تکینک میتوانید نرخ تبدیل صفحات سایت خود را هم بهبود ببخشید. بهینه سازی نرخ تبدیل یکی از مواردی است که با محتوای جذاب و معنیدار ممکن میشود و در صورتی که بتوانید از تکنیکهای انیمیشنسازی نوآورانه استفاده کنید، شک نکنید که میتوانید نرخ تبدیل مورد نظر خود را در وبسایت و شبکههای اجتماعی داشته باشید. به همین خاطر است که استاپ موشن یکی از بهترین ابزارها برای بازاریابی و تبلیغات محسوب میشود.
-
۳. آموزش دادن به مخاطبان
یکی از مهمترین رسالتهایی که مدیران و صاحبان کسب و کار برای خودشان تعیین میکنند، آموزش دادن است. در حال حاضر بسیاری از کسب و کارها این کار را انجام میدهند ولی اگر شما میخواهید آموزشهای خود را اثربخشتر کنید، بهتر است نوآوری کنید. بهترین راه برای نوآوری تولید محتوای ویدیویی با استفاده از تکنیک استاپ موشن است. این تکنیک هم مخاطب را تا پایان ویدیو پای محتوای شما نگه میدارد و هم آموزشی که به او میدهید را در ذهنش ماندگار میکند.
-
4- جذب مخاطبان جدید و افزایش فروش
یکی دیگر از مزایای استاپ موشن چیست، این است که با استفاده از آن میتوانید مخاطبان کسب و کار خود را بیشتر کنید. جذب مخاطبان جدید در دنیای امروز کار آسانی نیست ولی اگر بتوانید از تکنیک مورد بحث به صورت خلاقانه و نوآورانه استفاده کنید، مطمئن باشید که مخاطبان جدید خیلی زود سراغ شما میآیند و به مخاطب پر و پا قرص شما تبدیل میشوند.
برای ساخت استاپ موشن موفق باید قواعد مربوط به آن را رعایت کنیم، برخی از این قواعد عبارتند از:
استفاده از تکنیک تهیه ی یک مجموعه از تصاویر ثابت، که قبل از تبدیل شدن به سکانس فیلم، در صحنه ی هر یک از آن ها تغییرات لازم اعمال شده باشد.
استاپ موشن ساخته شده باید قادر به القاء توهم نوری در بیننده باشند که به موجب آن بیننده تاخیر آهسته ای در دیدن تصاویر تجربه کند، چشم ها در فواصل بین تصاویر ثابت به طور طبیعی پر می شوند و توهم حرکت تصاویر در مغز ایجاد می گردد.
نیاز به آنالیز دقیق زمان برای هر حرکت ویژه وجود دارد.
در انیمیشن استاپ موشن نور پردازی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سازنده با نور، نقاشی و رنگ آمیزی می کند. صحنه و کاراکتر به خودی خود تنها نیمی از بیان و حالت احساسی داستان را بیان می کنند.
حتما بخوانید: موشن گرافیک چیست؟ صفر تا 100 (راهنمای جامع موشن گرافیک)
۶ نکته مهم برای ساخت استاپ موشن
-
دوربین باید ثابت باشد.
در ویدیو قبلی دیدید که چگونه Rob برای جلوگیری از لرزش در قاب آیپد خود را راه تنظیم کرد. به احتمال زیاد، یا از سه پایه برای محدود کردن لرزش دوربین استفاده خواهید کرد ، یا تلفن خود را در موقعیت ثابتی قرار می دهید.
-
به دوربین خود دست نزنید.
اگر از ضربه زدن به دکمه هر بار خودداری کنید، تمیزترین انیمیشن استاپ موشن چیست را خواهید داشت. سعی کنید دوربین را با استفاده از یک کنترل از راه دور یا فقط یک تایمر روی برنامه تنظیم کنید تا هر چند ثانیه عکس بگیرید.
-
به صورت دستی تصویر برداری کنید.
هیچ تنظیم “خودکار” برای هیچ چیزی در اینجا وجود ندارد – سرعت شاتر خود را برای هر فریم گرفته شده ، ISO ، دیافراگم ، تراز سفیدی یکسان نگه دارید ، همه اینها باید برای هر عکس گرفته شده یکسان باشد. می توانید ابتدا تنظیمات را انتخاب کرده و آنها را در برنامه قفل کنید. اگر با برنامه کار نمی کنید اشکالی ندارد ، فقط مطمئن شوید که تنظیمات شما برای هر تصویر یکسان باشد. اگر تنظیمات را به صورت خودکار نگه دارید، هنگام حرکت دادن اشیاء، تنظیمات به خودی خود تنظیم می شوند و به طور بالقوه یک فلیکر از قاب به قاب ایجاد می کند.
-
به درستی نور پردازی کنید.
عکسبرداری در داخل بهترین حالت است – قابل کنترل است و ما را از تغییر نور دور نگه می دارد. حواستان به پنجره ها باشد و البته بستگی به میزان عمق شما دارد. برای اولین آزمایش خود، فقط نورپردازی را پایه ای نگه دارید، جایی که می توانید اجسام خود را به وضوح مشاهده کنید و در آنجا نور زیاد تغییر نخواهد کرد. گاهی اوقات جایی که خارج از کادر هستید می تواند باعث ایجاد سایه شود و فلیکر جزئی دیده شود. برخی از افراد این سوسو زدن را دوست دارند، گاهی اوقات حتی با انیمیشن هم همراه است، اما فقط مطمئن شوید که این کار را می کند و پروژه شما را خراب نمی کند.
-
نرخ فریم
نیازی نیست که در این مورد خیلی زود عمیق شوید، اما باید بدانید که برای بدست آوردن سکانس موردنظر خود چند فریم باید ضبط کنید. به طور معمول، همانطور که در بالا ذکر شد ، ۱۲ عکس یا قاب برابر با یک ثانیه ویدئو است. ویدئوی شما ممکن است فقط چند ثانیه باشد، در غیر اینصورت شروع به حرکت در حالت استاپ موشن فوق العاده تکان دهنده می کنید.
-
صدا
همانطور که در حال فیلمبرداری انیمیشن استاپ موشن خود هستید، می توانید از روشهای منحصر به فردی برای افزودن صدای خود استفاده کنید. توجه کنید که راب چگونه این کار را انجام داد در حالی که برای افتتاحیه “۵۲ چیز” کاغذ برید.
چرا کسب و کارها باید از استاپ موشن استفاده کنند؟
امروزه داشتن مزیت رقابتی به یکی از دغدغههای اصلی هر کسب و کاری تبدیل شده است. اکثر شرکتها به دنبال روشهای جدیدی هستند که خودشان را به مخاطبان نشان دهند و توجه آنها را جلب کنند. اکثر مخاطبان محتواهای ویدیوی را به محتواهای متنی ترجیح میدهند؛ بنابراین شرکتها باید از این فرصت استفاده کنند و محصولات و برند خود را به مخاطبان معرفی کنند. ویدیوهای استاپ موشن پیام کسب و کارها را به شیوهای خلاقانه و سرگرمکننده به مخاطبان انتقال میدهد و ذهن آنها را درگیر میکند.
استاپ موشن مانند قلاب عمل میکند و مخاطبان را برای مدت زمان بیشتری در وبسایت شما نگه میدارد که در نتیجه باعث افزایش بازدید وبسایت و بهبود سئو و رتبهبندی گوگل میشود. همچنین هزینهی تولید ویدیوهایی که با تکنیک استاپ موشن ساخته میشوند نسبت به ویدیوهای دیگر ارزانتر است؛ بنابراین هنگامی که قصد دارید محصول جدیدی را به بازار معرفی کنید یا در مورد موضوعی به مخاطبان آموزش دهید، قدرت استاپ موشن را دست کم نگیرید!!!
پک پیشنهادی: دوره آموزش ساخت لوگو موشن با افتر افکت [پروژه محور]
آشنایی با ابزارهای ساخت استاپ موشن
برای ساخت انیمیشنها به روش استاپ موشن چیست، از ابزارهای حرفهای استفاده شده که در ادامه با سه مورد از این نرم افزارها آشنا خواهید شد.
-
نرم افزار Dragon Frame
این نرم افزار امکانات بسیار قدرتمندی در زمینه تصویربرداری و نورپردازی دارد. از ویژگیهای مهم Dragon Frame، میتوان به داشتن تایم لاین و امکان زمانبندی تصاویر به وسیله درگ کردن، اشاره کرد.
-
نرم افزار Stop Motion Pro Eclipse
یکی از رایجترین برنامهها برای ساخت استاپ موشن، نرم افزار Stop Motion Pro Eclipse است. به کمک این برنامه و اتصال آن به دوربین یا وبکم، میتوانید مستقیما از اجسام موردنظر تصویربرداری کرده و در محیط نرم افزار آنها را ویرایش نمایید.
-
نرم افزار iKITMovie
برنامه iKITMovie یکی از راحتترین رابط کاربریها را دربین تمام نرم افزارهای مربوط به این کار، دارا میباشد. این نرم افزار از پرده سبز پشتیبانی میکند و افکتهای صوتی متنوعی دارد. iKITMovie در بخش آموزشی خود، به صورت کامل و گام به گام طرز استفاده را به شما آموزش میدهد.
سوالات متداول استاپ موشن چیست؟
- آیا برای تولید استاپ موشن به استودیو نیاز است؟
- به دلیل اینکه زوایای دوربین هنگام عکاسی و فیلم برداری حتما باید ثابت بوده یا طبق یک سناریو مشخص تغییر کند به تجهیزات فیلم برداری، پایه دوربین، تایمر نیاز است که این تجهیزات همه در استودیو مجیا می باشد. اما اگر بخواهیم خارج از استدیو استاپ موشن بسازیم نیاز به شبیه سازی است.
- هزینه استاپ موشن چگونه محاسبه می شود ؟
- هزینه های استاپ موشن بر اساس درجه طراحی، و کیفیت آن و تعداد کاراکترهای انتخاب شده از ثانیه ای ۵ هزار تومانمحاسبه می شود.
- هزینه ساخت استاپ موشن چقدر است؟
- هزینه ی ساخت استاپ موشن بستگی به طراح یا شرکتی دارد که آن را می سازد. علاوه بر آن زمان استاپ موشن، هدف از ساخته شدن آن و نوع استاپ موشن نیز تا حد زیادی در تعیین هزینه ها نقش دارند؛ به همین دلیل برای استاپ موشن نمی توان تعرفه ثابتی را مشخص کرد.
- آیا خودمان می توانیم استاپ موشن بسازیم؟
- ساخت یک استاپ موشن ساده کار راحتی است و اغلب افراد می توانند در خانه یا محل کار خود با دوربین محل کار خود یک استاپ موشن ساده بسازند؛ اما لازم به ذکر است برای ساخت یک استاپ موشن خلاقانه و حرفه ای کار هر کسی نیست و تنها طراحان ماهر می توانند از پس آن بر بیایند.
حتما بخوانید: لوگو موشن چیست Logo Motion [انواع+مزایای لوگو موشن]
جمع بندی پایانی
در این مقاله بیان کردیم که استاپ موشن چیست و با استفاده از چه ابزارهایی میتوان یک استاپ موشن حرفهای ساخت. یکی از تکنیکهای ساخت انیمیشن و ویدئوهای کوتاه، استاپ موشن است. شاید در بسیاری از انیمیشنها این روش را دیده باشید و از تماشای آن نیز لذت برده باشید. استاپ موشنها جذابیتهای خاص خود را دارند که علاوه بر انیمیشنها، در جلوههای ویژه بسیاری از فیلمهای سینمایی قدیمی، استفاده شده است. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. چند انیمیشن را می شناسید که در آن، تکنیک استاپ موشن به کار رفته باشد؟ نظرات جذاب خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوان
دیدگاهتان را بنویسید