انواع استاپ موشن را بشناسیم؟ [+مراحل ساخت استاپ موشن]
انواع استاپ موشن را بشناسیم؟ [+مراحل ساخت استاپ موشن]
با استاپ موشن می توان ویدیوهای کوتاه و جذاب تبلیغاتی برای شرکت خود بسازید و به دلیل مجذوب کردن بیننده با جلوه خاصش مشتری بیشتری جذب کنید. انواع استاپ موشن یکی از تکنیک های انیمیشن سازی است، که در آن مدل شیء را مرحله به مرحله (فریم به فریم) حرکت می دهند و با دوربین ثابت از هر فریم عکسبرداری می شود؛ در ادامه با قرار دادن تصاویر ضبط شده پشت سر هم توهم حرکت القا و استاپ موشن ساخته می شود.
انیمیشن سازی به روش استاپ موشن با قرار گرفتن فریم ها با سرعت مشخص و آنالیز شده پشت سر هم توهم بصری، نوری و حرکت بر ذهن بیننده ایجاد می کند. استاپ موشن برای ساخت فیلم های انیمیشنی، تبلیغات، موزیک ویدئو و تبلیغات کاربرد دارد. به کمک استاپ موشن ویدیوهای کوتاه جذاب می توانید بسازید و در وب سایت و شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام قرار دهید و فالوور بیشتر جذب کنید. در صورت علامندی به یادگیری انیمیشن سازی می توانید سری به آموزش انیمیشن سازی پروژه محور موشن کده بزنید.
آشنایی با انواع استاپ موشن
استاپ موشن انواع متفاوتی دارد که ساخت آن ها توسط افراد حرفه ای شکل می گیرد. این تفاوت نه در نحوه ساخت استاپ موشن بلکه در سوژه های مورد استفاده و موضوعات آن هاست. در استاپ موشن اغلب سعی می شود از اجسامی استفاده شود که تغییر در حالت و حرکات آن ها آسان باشد. در ادامه برخی از انواع استاپ موشن را بررسی خواهیم کرد:
-
انیمیشن اشیا
همانطور که از اسم آن پیداست، در این نوع استاپ موشن از اشیاء واقعی مانند وسایل آشپزخانه، وسایل خانه و هر آنچه که در اطراف ما قرار دارد، استفاده میشود. اگر در این نوع استاپ موشن از تصاویر گرافیکی مانند تصاویر مجلات استفاده شود، به آن انیمیشن گرافیکی نیز میگویند. قدرت داستان سرایی در این مدل بسیار بالا است و برای تبلیغات محصولات کاربرد فراوانی دارد.
حتما بخوانید: تفاوت موشن گرافیک و استاپ موشن [بررسی تفاوت ها+تمایزها]
-
انیمیشن خمیری – Clay Animation
انیمیشن خمیری شامل متحرک سازی مجسمه ها و اشیاء ساخته شده از خاک رس است. با این حال، خاک رس تنها ماده ای نیست که می توان برای ساخت این انیمیشن ها استفاده کرد، زیرا انیماتورها اغلب عروسک هایی را از خمیر ها و سایر مواد مشابه میسازند. از انیمیشن های خمیری یا گلی به طور منظم برای ساخت کارتون استفاده می شود، اگرچه یافتن موزیک ویدیو ها و برنامه های تلویزیونی که با استفاده از این تکنیک ساخته شده اند نسبتا آسان است.
-
انیمیشن لگو – Lego Animation
اگر فیلم لگو را دیده باشید، پس با توانایی بالای اسباب بازیهای لگو آشنا هستید. توجه داشته باشید که این انیمیشنها با استفاده از گرافیک کامپیوتری ساخته شده اند، بنابراین انتظار نداشته باشید که در اولین تلاش خود به نتایج مشابهی دست یابید. آنچه شما در انیمیشن لگو انجام میدهید این است که باید کل صحنه عکاسی و شخصیتهای فیلم خود را با کمک اسباب بازیهای لگو بسازید و سپس موقعیتهای روی صفحه را از یک فریم به فریم دیگر تغییر دهید.
-
پیکسیلاسیون – Pixilation
نوع دیگری از استاپ موشن ها معروف به پیکسلیشن هستند و برای ساخت آنها از انسان ها و یا مدل های کاملا واقعی بهره گرفته می شود سطح این نوع از انیمیشن در مقایسه با سایر انواع بالاتر و حرفه ای تر است. عمده استفاده از آنها هم در پروژه های سینمایی و سریالی است که بیشتر در ژانر علمی تخیلی هستند و نمی توانیم برخی صحنه ها را در دنیای واقعی و به صورت معمول فیلمبرداری کنیم.
-
استاپموشن عروسکی:
در سبک استاپموشن عروسکی، انیماتور میتواند از کاراکترهای عروسکی برای خلق داستانها استفاده کند. نکته قابل توجه در این سک از استاپموشن این است که انیماتور حتما باید از عروسکهایی استفاده کند که دارای مفصلهای حرکتی هستند تا به راحتی بتواند آنها حرکت داد یا خم و راست کند. انیمیشنهای «آقای گوزن» یا «قصههای بازار» از نمونه کارهای ایرانی در سبک استاپموشن عروسکی هستند.
حتما بخوانید: معرفی 8+8 نرم افزار ساخت استاپ موشن [کامپیوتر+موبایل]
-
انیمیشن مدل – Model Animation
انیمیشن های مدل در واقع بخشی از یک فیلم سینمایی با بازیگران واقعی هستند. و همان طور که در بخش اول اشاره کردیم انیمیشن های مدل معمولا در دنیا واقعی ساخته می شوند. در بعضی از فیلم ها نیاز به جلوه های ویژه ی خاصی است برای ساخت آن از تکنیک استاپ موشن استفاده می شود. در گذشته که نفوذ جلوه های ویژه کامپیوتری به این اندازه نبود. از این روش بیشتر استفاده می شد. ولی رفته رفته با افزایش قدرت جلوه های ویژه کامپیوتری استفاده از این روش کمتر شده است.
-
انیمیشن کاغذی (Cutout)
منظور از خود واژه کات اوت تکه هایی از پارچه یا کاغذ هستند که به وسیله قیچی بریده می شوند و با آنها طرح هایی درست می شود. در ادامه این طراحی های کات اوت را روی بک گراند مورد نظر قرار می دهند و با حرکت دادن آنها و عکسبرداری و سپس کنار هم چیدن فریم ها یک استاپ موشن کات اوت درست می کنند.
-
انیمیشن سایه ای – Silhouette Stop Motion Animation
برخلاف مدل انیمیشن، ساخت انیمیشن سایه ای نیازی به داشتن بودجه زیادی ندارد. در واقع، برای شروع ساخت این نوع از انواع استاپ موشن، فقط به یک ملحفه سفید، منبع نور مصنوعی و چند بازیگر نیاز دارید. همچنین داستانی که میخواهید بگویید باید کاملاً با تکنیکی که استفاده می کنید تنظیم باشد، زیرا گفتن یک داستان متقاعد کننده فقط با استفاده از سایه ها کمی دشوار می باشد. با این حال، لازم نیست برای این نوع انیمیشن های استاپ موشن هزینه زیادی کنید، زیرا می توان آن را به راحتی در شرایط فیلمبرداری کمتر از ایده آل ساخت.
پک پیشنهادی: آموزش موشن گرافیک با افتر افکت (حرفه ای+پروژه محور)
-
انیمیشن نقاشی – Paint Animation
دوست داشتن وینسنت احتمالاً یکی از محبوب ترین نمونه های انیمیشن نقاشی در تاریخ اخیر است. این محصول عظیم صد ها نقاش را برای خلق یک فیلم کامل به سبک نقاشی های ون گوگ به کار گرفت. بیش از چهار سال طول کشید تا هر یک از ۶۵۰۰۰ فریم فیلم تکمیل شود که فقط پیچیدگی این پروژه را به شما نشان می دهد. برای تولید انیمیشن های نقاشی، باید یک نقاش ماهر و فوق العاده صبور باشید تا بتوانید یک فیلم کوتاه که فقط چند دقیقه طول می کشد را کامل کنید.
-
انیمیشن با دانه و شن (Animation of Grains and Sand)
بله درست خواندید! برنج، آرد یا شکر تنها تعدادی از مواد بی شماری هستند که میتوانید در انیمیشنهای استاپ موشن از آنها استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که برای ایجاد یک انیمیشن شنی به یک سطح افقی و همچنین صبر زیادی نیاز دارید. طراحی یک عکس میتواند ساعتها وقت شما را بگیرد. علاوه بر این، انیمیشنهای شنی معمولاً جذابیت زیادی دارند اما داستان خاصی را بیان نمیکنند. راههای بسیار زیادی وجود دارد که میتوانید از شن یا انواع دانههای مختلف برای ایجاد انیمیشن استاپ موشن استفاده کنید، که به شما امکان میدهد خلاقیت خود را به نمایش بگذارید.
-
استاپ موشن مذهبی
در ایران نوعی دیگری از استاپ موشن متداول است که در نتیجه اعتقاد به دین مبین اسلام به وجود آمده است. در این نوع استاپ موشن موضوع اغلب مسائل اعتقادی و مذهبی مانند حجاب و عفاف، سیره پیامبران، زندگی شهیدان و دیگر موضوعات اعتقادی چون نبوت و توحید می باشد. این نوع استاپ موشن می تواند ترکیبی از تمام انواع استاپ موشن که در بالا ذکر شد باشد. هدف از ساخت این نوع استاپ موشن ها اشاعه و ترویج فرهنگ و تمدن اسلامی و آموزش آموزه های اسلامی است.
حتما بخوانید: لوگو موشن چیست Logo Motion [انواع+مزایای لوگو موشن]
-
انیمیشن سیلوئت (Silhouette Stop Motion)
سیلات انیمیشن یا انیمیشن سایهها، یکی از انواع استاپ موشن است که تنها با نور و سایه سر و کار دارد. سیلات انیمیشن شاید تنها تکنیکی در استاپ موشن باشد که کمترین هزینه را برای شما رقم میزند. چراکه شما تنها با استفاده از میزی شیشهای که از کنار و یا زیر آن نورپردازی میکنید و با استفاده از اجسام و یا چند تکه کاغذ، میتوانید سناریوی خود را به روشی متفاوت به نمایش دربیاورید.
-
انیمیشن نور و سایه (Light and Shadow)
این نوع استاپ موشن شباهت زیادی به انیمیشن سیلوئت دارد زیرا با تصاویر با کنتراست بالا سر و کار خواهید داشت. در بیشتر موارد، به برشهای کاغذی (Paper cutouts) نیاز دارید تا با قرار دادن آنها بین منبع نور و سطحی که سایهها روی آن قرار میگیرند، سایه دلخواه خود را ایجاد کنید. انتخاب داستانی که به خوبی با این تکنیک انیمیشن مطابقت داشته باشد برای موفقیت پروژه شما حیاتی است. صرفا تکیه بر جنبه بصری انیمیشن نور و سایه تضمین نمیکند که در نهایت یک انیمیشن حرفه ای و قابل ارائه داشته باشید.
برای ساخت استاپ موشن چه مرحله هایی باید طی شوند؟
در این بخش از صحبت در مورد این که استاپ موشن چیست؟ نوبت به آن میرسد که ببینیم برای ساخت این نوع انیمیشن چه مرحله هایی لازم است؟ این مرحله ها به شرح زیر هستند:
اقدام به گرفتن عکس ها: حال که دانستیم استاپ موشن چیست؟ نوبت به مرحله های ساخت آن میرسد. گام اول برای ساخت استاپ موشن تهیه عکس های لازم برای ساخت استاپ موشن است. درست است که عکاسی از سوژه ها کار ساده ای است اما دقت داشته باشید که زمان بر هم هست. برای این کار می بایست گام های زیر را طی کنید:
- ابتدا باید صحنه ای که برای عکاسی از شیء، عروسک و به طور کلی المانتان نیاز دارید را آماده کنید.
- حال باید از سوژه مورد نظر در حالتی که می خواهید عکس بگیرید.
- طبق سناریو حرکت های لازم را برای سوژه اعمال کنید.
- مجددا از سوژه بگیرید.
- دوباره تغییری که لازم دارید را ایجاد کنید.
- حال باید از سوژه عکس بگیرید.
- این مرحله ها را تا جایی تکرار کنید که سوژه به مقصد رسیده و سناریو تان تمام و کمال اجرا شود.
پک پیشنهادی: دوره آموزش ساخت لوگو موشن با افتر افکت [پروژه محور]
جمع بندی مقاله انواع استاپ موشن
انیمیشن استاپ موشن امکانات بسیار متفاوتی را ارائه میدهد تا شما افراد، عروسکها، اشیا و حتی نور را متحرک کنید. در نتیجه، معیار شما هنگام انتخاب نوع انیمیشن، داستانی است که قصد دارید بیان کنید. همه چیز باید دست به دست هم بدهند تا شما یک پیام عالی را با یک جلوه بصری فوق العاده در اختیار بینندگان خود قرار دهید.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوان
دیدگاهتان را بنویسید