مراحل ساخت موشن گرافیک حرفه ای [5 مرحله – صفر تا 100]

مراحل ساخت موشن گرافیک حرفه ای [5 مرحله – صفر تا 100]
اگر از علاقه مندان حوزه گرافیک و دیجیتال آرت باشید، حتما نام موشن گرافیک به گوشتان خورده است. این رشته جذاب و دوستداشتنی از دنیای دیجیتال، به ما کمک میکند تا پیام مورد نظر خود را دقیق و کوتاه به مخاطب برسانیم. بازخوردهایی که از این روش به دست میآید نسبت به روشهای سنتی قبلی مانند آگهیهای تلویزیونی که به تصاویر دو بعدی بدون خلاقیت محدود میشد، خیلی بهتر است. در این مطلب، ابتدا به سراغ تعریفی از گرافیک پویا به عنوان یکی از مهارتهای کاربردی در دنیای دیجیتال میرویم؛ سپس، مراحل ساخت موشن گرافیک را به سادهترین روش برای شما توضیح خواهیم داد.
یکی از فیلمهای تبلیغاتی مورد علاقهی همه موشن گرافیک است. این نوع فیلم یک ابزار داستان سرایی فوقالعاده است. از اینرو، ما آنها را در همه جا از آگهیهای بازرگانی تا رسانههای اجتماعی میبینیم. تیزر تبلیغاتی موشن گرافیک از عناصر بسیاری تشکیل شده است، از سنایو و صدا گرفته تا طراحی و انیمیشن. اگر هر کدام از اینها ضعیف اجرا شوند، ویدیو نهایی شما مؤثر نخواهد بود. در ادامه مراحل ساخت موشن گرافیک را برای شما معرفی نمودهایم. در صورت علامندی به یادگیری موشن گرافیک می توانید سری به دوره آموزش موشن گرافیک حرفه ای و پروژه محور موشن کده بزنید.
پیش نیازهای ساخت موشن گرافیک
موشن گرافیک یکی از حوزه های جذاب تبلیغاتی است که توانسته در بخش های مختلف از معرفی برند و محصولات، ارائه خدمات و سایر بخش ها جایگاه مناسبی پیدا کند.
این نقاشی های متحرک در یوتیوب و Vimeo بسیار وجود دارند برای دیدن و آشنایی بیشتر تا اطلاعات را به شکل سریع و راحت منتقل کنند. البته با توجه به تاثیر بالایی که در بخش های مختلف زندگی توانسته اند ایجاد کنند، سازمان ها، سرمایه گذاران و حامیان مالی نیز مایلند برای ساخت موشن گرافیک هزینه های زیادی را متقبل شوند. اگر شما نیز قصد دارید که در زمینه ساخت موشن گرافیک سوژه ای را بیان کنید، نیاز است اصولی را رعایت کنید که در ادامه به برخی گریزی زده شده است.
- مفهوم اولیه
برای درک بهتر مفهوم اولیه نیاز است که از جزئیات ایده ذهنی خود و روایت داستان به خوبی آگاه باشید. با توجه به قابلیت هایی که این هنر دارد معمولا برای مطرح کردن مشکل و در نهایت ارائه راه حل در زمینه معرفی محصول و خدمات بیشترین کاربرد را دارد.
- سبک تصویری
در زمینه سبک تصویری باید قادر باشید از بین انواع آن با توجه به اینکه کار به صورت هنری، واقعی، فلت یا سه بعدی است انتخاب شایسته ای داشته باشید تا نه تنها در انتخاب رنگ بلکه در نمایش شخصیت ها نیز انتقال درست مفاهیم صورت گیرد.
حتما بخوانید: موشن گرافیک چیست؟ (راهنمای جامع موشن گرافیک)
مرحله پیش ساخت
مراحل ساخت موشن گرافیک را میتوان به خط تولید یک کارخانه تشبیه نمود. کارخانهای که محصول نهایی آن یک تیزر تبلیغاتی است. مرحلهای که قبل از شروع لازم است مرحله پیش ساخت موشن گرافیک است. این مرحله شامل جلسهای حضوری یا غیر حضوری با حضور تیم گرافیست و مشتری میباشد. در این جلسه تمامی ایدههای و نظرات برنامهریزی و سازماندهی میشوند. در جلسه پیش ساخت موشن گرافیک نیازهای مشتری مورد بحث و تبادل نظر قرار میگیرند. پس از بحث و تبادل نظر با مشتری طرحی خلاقانه از سناریو ارائه میگردد.
این طرح در مراحل ساخت موشن گرافیک به نوعی نقشه راه نیز هست شامل اهداف مشتری از ساخت موشن گرافیک، مخاطبان هدف مهلت و بودجه میباشد. پس از آن گزینههای مختلفی که قرار است به مشتری ارائه شوند را بررسی خواهند شد.
مرحله اول ساخت موشن گرافیک: نوشتن سناریو
این مرحله دارای اهمیت فراوانی است. موشن گرافیک کوتاه هستند، ممکن است هر کدام 30 ثانیه یا نهایتا یک دقیقه و نیم باشند. یعنی شما زمان محدودی در اختیار دارید. به یاد داشته باشید سادگی و شفافیت دو نکتۀ مهم در این مرحله هستند.
برای آماده سازی داستانتان،این سوال ها را از خودتان بپرسید:
- مخاطبان من چه کسانی هستند؟
- چه چیزهایی را باید فرابگیرم؟ چه چیزهایی را به یاد داشته باشم؟ و چه کارهایی را انجام دهم؟
- چه احساسی را باید به آنها منتقل کنم؟
به یاد داشته باشید: تصاویر متحرک راه های متعددی برای بیان داستان در اختیار شما قرار می دهند و نباید یک متن مشابه را برای تمامی تصاویر استفاده کنید. بر خلاف اینفوگرافیک های غیر متحرک و ثابت که باید بر روی کپی و تکرار داستان تمرکز کنید، در موشن گرافیک تمرکز اصلی باید بر روی حرکات، صداها، و بقیۀ ابزار باشد.
با یک چهارچوب کلی از روایت داستانتان شروع بکار کنید که در طی فرآیند تبدیل به اشیا، حرکت ها، صداگذاری، افکت های صدا، و موسیقی می شود. ابتدا نقاط اصلی را در نوشتن مشخص کنید. تک تک کلماتی که باید شخصیت ها بگویند را تعیین نمایید. به یاد داشته باشید در فایل های ویدئویی زمان محدود است هر چه کوتاه تر بهتر.
حتما بخوانید: تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن؟ [+بررسی شباهت ها]
مرحله دوم ساخت موشن گرافیک: ایجاد استوریبرد
استوریبرد در واقع پلی میان یک فیلمنامه مکتوب و جهان تصویری است. در این مرحله داستان را به فریمهایی تقسیم میکنیم، فریمها را روی تختهی سفید به صورت تصویری میکشیم. از این طریق سناریو نهایی را قبل از شروع دوباره بررسی میکنیم. و متوجه خواهیم شد که داستان چگونه به فیلم تبدیل خواهد شد. در استوری برد علاوه بر کشف نحوهی بیان تصویری داستان باید بر روی مشخصات سینمایی فیلم مانند زوایای دوربین، ترکیببندی، تداوم، حرکت اشیاء، شخصیتها، برشها، ژستها، حالات چهره و تا حدی ریتم، کار کرد.
مرحله سوم ساخت موشن گرافیک: طراحی استوریبرد
در این مرحله استایلها و رنگها را به استوریبرد اضافه میکنیم، و چون ایدهای از داستان را با طرح کشیده شده داریم، میتوانیم داستان را به طرحهای واقعی تبدیل کنیم. همه چیز در این مرحله در مراحلنهایی انیمیشن مورد استفاده قرار میگیرد، بنابراین برای طراحی جزئیات دقیق باید زمان بگذاریم، در این مرحله از کسی که نقاشیها را طراحی کرده هم کمک میگیریم تا طراحی را مدیریت کند.
مرحله چهارم ساخت موشن گرافیک: ضبط صدای گوینده
اگر ویدیو به گوینده نیاز دارد، قبل از شروع باید گوینده انتخاب شود. باید تعیین گردد که گوینده خانم باشد یا آقا یا هر دو. و همچنین با توجه به بودجهی پروژه سطح گوینده مشخص شود، در ساخت ویدیو میتوان از گویندهی معمولی استفاده کرد، یا گویندههای معروف رادیو و صدا و سیما. بعد از انتخاب گوینده، در استودیو تخصصی صدا عملیات ضبط صدا انجام میشود.
حتما بخوانید: معرفی 7 نرم افزار برتر ساخت موشن گرافیک
مرحله پنجم ساخت موشن گرافیک: انیمیت کردن طرح نهایی
در مرحله ساخت انیمیشن تمام تلاش هایی که در قدم های قبلی کرده بودیم مورد استفاده قرار می گیرد. بر اساس فرایندی که در این مقاله معرفی کرده ایم، هر مرحله پیش نیاز مرحله بعد از خود است. بنابراین در آخرین مرحله تصور واضح و کاملی از پروژه در ذهن ما نقش بسته است. ساخت یک انیمیشن روان و زیبا درست به اندازه تمام قدم های قبلی مهم است. بنابراین باید حتماً چند نکته را در این قدم در نظر بگیریم:
- سبک انیمیشن: سبک فقط به محو شدن یا ظاهر شدن شکل ها روی صفحه محدود نمی شود. شیوه انتقال تصاویر از صحنه ای به صحنه دیگر نیز نقش قابل توجهی در شیوه داستان سرایی دارد. هنگامی که صحنه به کلی عوض می شود می فهمیم که قرار است مورد جدیدی نمایش داده شود. ولی هنگامی که کاراکتر از نقطه A به B حرکت می کند منتظر ادامه داستان باقی می مانیم تا ببینیم چه اتفاقی قرار است بیفتد.
- زمان بندی: سرعت تغییر وضعیت تصاویر در موشن گرافیک اهمیت زیادی دارد. اگر سرعت بیش از حد زیاد باشد، مخاطبان متوجه اتفاقات ویدئو نمی شوند. اگر سرعت بیش از حد کم باشد موشن گرافیک شما خسته کننده می شود. سرعت مناسب بینندگان را مجذوب نگه می دارد.
- موسیقی: عنصر مهمی که به روایت موشن گرافیک کمک می کند، باعث تغییر حال و هوای داستان می شود و فاصله میان مکث های صدای گوینده را پر می کند.
- افکت های صدایی: اضافه کردن افکت های صدا به موشن گرافیک با توجه به درخواست مشتری اختیاری است. بعضی موشن گرافیست ها بر این باورند که باید اجازه داد جلوه های تصویری احساس حرکت، برخورد، پرش و غیره را بدون استفاده از افکت های صدا القا کنند. بعضی دیگر معتقدند اضافه کردن این افکت ها به موشن گرافیک ضروری است. نکته مهم این است که هنگام ساخت موشن گرافیک خود تنها چیزهایی را استفاده کنید که ارزش آن را بالاتر می برند و حواس بینندگان را از داستانی که روایت می کنید منحرف نمی کنند.
چگونه جنبه های تبلیغاتی موشن گرافیک را درست کنیم؟
موشن گرافیک در مارکتینگ و تبلیغات تاثیرات بسیار زیادی دارد. از مهمترین کاربردهای آنها، می توان به بازاریابی اینترنتی و تبلیغات اشاره کرد. از موشن گرافیک در حوزه تبلیغات به شکل های مختلفی استفاده می شود. اما چگونه می توانیم آن را تبلیغاتی تر عرضه کنیم؟ چه ابزارهایی برای این کار در دست داریم؟
موشن گرافیک بازوهای قدرتی را در چنته دارد که قدرت انتقال مفاهیم را چند برابر می کنند. همچنین باعث می شوند که محتوا جنبهی تبلیغاتی بیشتری پیدا کند. حال می خواهیم به این بازوها که قدرت تبلیغاتی موشن گرافیک را افزایش می دهند، بپردازیم.
یکی از راه های بیان مفاهیم در موشن گرافیک، متن ها هستند. شاید در بسیاری از تبلیغات تلویزیونی دیده باشید که از متن، کلمات و جملات بسیار کوتاه استفاده می کنند.در انواع نمایش تجاری و موشن گرافیک تبلیغاتی، متن و جملات گزینه بهتری نسبت به صدا بوده و در کنار تصاویر کاربرد دارند. همچنین استفاده از متن در موشن گرافیک های تبلیغاتی می تواند توجه مخاطب را بیشتر جلب کند، چرا که از ابزارهای مهم داستانگویی هستند. صداگذاری، موسیقی و افکت، در کنار تصاویر متحرک و متن ها می توانند موجب تمرکز بیشتر و تاکید بر مطالب شوند. همچنین برای آماده کردن ذهن مخاطب، تاثیر چشمگیری خواهند داشت.
پک پیشنهادی: دوره آموزش انیمیشن سازی دو بعدی در افتر افکت
[پروژه محور]
سخن پایانی
در این مطلب، درباره مراحل ساخت موشن گرافیک صحبت کردیم و سعی کردیم توضیحات جامعی درمورد هر یک ارائه کنیم. برای ورود به دنیای حرفهای طراحی گرافیک پویا ابتدا باید آموزش ببینید تا بر تک تک مراحل ساخت موشن گرافیک مسلط شوید. در نهایت، تمرین زیاد عامل اصلی نتیجهبخش بودن تلاش شما خواهد بود و خلاقیت و ایدهپردازی کارهایتان، مخاطبان بیشتری را جذب میکند.
از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید سپاسگزاریم. امیدواریم این مقاله به آشنایی بیشتر شما با مراحل ساخت موشن گرافیک کمک کرده باشد. لطفا نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوان
دیدگاهتان را بنویسید