تفاوت موشن گرافیک و استاپ موشن [بررسی تفاوت ها+تمایزها]

تفاوت موشن گرافیک و استاپ موشن چیست؟ [بررسی تفاوت ها+تمایزها]
به طور کلی انیمیشن به معنای روشی است که در آن اشکال را با تکنیک خاص به تصاویر متحرک تبدیل میکنند. پس میتوانیم نتیجه بگیریم که این تکنیک سرچشمه اصلی تمام تصاویر متحرک است. در ادامه به بررسی تفاوت استاپ موشن با انیمیشن، فرق انیمیشن با موشن گرافی، تعاریف آنها، و این موضوع که با وجود فرق انیمیشن و موشن گرافیک آیا میتوان آنرا نوعی انیمیشن دانست، میپردازیم. انیمیشنها هر روز جلوی چشم هایما هستند. اگر شما نیز یکی از طرفداران جهان خلاقانه و متنوع انیمیشنها هستید، پیشنهاد میکنیم که با این مقاله از موشن کده همراهمان باشید تا از تفاوت موشن گرافیک و استاپ موشن برای شما سخن بگوییم.
موشن گرافیک (Motion Graphics)
موشن گرافیک طراحی گرافیکی را زنده و به آن روح تازه میبخشد، که در غیر این صورت یک طرح گرافیکی استاتیک بوده، موشن گرافیک ها معمولاً بدون دنبال کردن روایتی خاص ساخت میشوند. آیا میخواهید نمودار ها و چارتهایی که دارید را متحرک کنید و به مخاطب خود نمایش دهید؟ این موشن گرافیک است. آیا می خواهید لوگوی وب سایت شما بچرخد؟ این موشن گرافیک است. آیا می خواهید شخصیت ها را زنده کنید تا یک افسانه کودکانه بسازید؟ این در واقع گرافیک حرکتی (موشن گرافیک) نیست. این یک انیمیشن کاملاً متفاوت است. انیمیشن ها معمولا طولانی و به همراه کارکترهای مختلف و داستان هستند. انیمیشن معمولاً دارای اشکال، اشیاء یا متن است که در حال حرکت است. در صورت علاقمندی به آشنایی بیشتر با موشن گرافیک می توانید مقاله موشن گرافیک چیست را مطالعه نمایید.
استاپ موشن (Stop Motion)
استاپ موشنها انواع دیگری از انیمیشن هستند که بوسیله تکنیک هایی همچون کلیمیشن (حرکت عروسک های خمیری:claymation)، (pixelation: حرکت شئ به صورت فریم به فریم) و کات اوت یا بریده جنبانی (cutout شکل دادن به یک شئ با تکه تکه چسباندن اجزای آن) ساخته میشوند. به طور کلی فرآیند اصلی ساخت یک استاپ موشن مشابه ورق پویانما است؛ با این تفاوت که در استاپ موشن به جای استفاده از طراحیها از اشیاء کمک میگیریم. انیمیشن سینمایی استاپ موشن عروس مرده(Corpse Bride 2005) از معروفترین آثار این نوع انیمیشن است. در صورت علاقمندی به آشنایی بیشتر با استاپ موشن می توانید مقاله استاپ موشن چیست را مطالعه نمایید.
تفاوت استاپ موشن و موشن گرافیک در چیست؟
با اینکه امروزه انسانها از راههای مختلف به اطلاعات کافی دسترسی دارند، اما هنوز هم در تعریف بسیاری از موارد اشتباه به وجود میآید. یکی از اشتباهات به وجود آمده این است که بسیاری از افراد، تصور میکنند موشن گرافیک و انواع تکنیکهای ساخت انیمیشن از جمله استاپ موشن، شبیه به هم هستند. در صورتی که این باور، اشتباه است. همان طور که گفتیم استاپ موشن یکی از انواع روشهای ساخت انیمیشن است. در ادامه آن را با موشن گرافیک مقایسه خواهیم کرد و شما را به طور کامل با تفاوت این دو موضوع آشنا میکنیم.
-
تفاوتهای فنی و ساختاری
موشن گرافیک، پیچیدگیهای استاپ موشن را ندارد و بیشتر با مفاهیم انتزاعی، رنگ و حجم ساخته میشود. اما ساخت استاپ موشن به این چیزها ختم نمیشود و باید تمام کارهای مربوط به شخصیت پردازی، قصه، صحنه پردازی و… روی نظم انجام شود تا نتیجه خوبی حاصل شود.
در ساخت استاپ موشن و به طور کلی انواع انیمیشن، سازنده تمام تلاش خود را میکند تا جانبخشی به شخصیتها صورت بگیرد؛ در صورتی که این کار در موشن گرافیک الزامی ندارد. حتی بسیاری از موشن گرافیکها هستند که اصلا شخصیت در آن به کار نمیرود و تنها حرکت المانها را میبینید.
پک پیشنهادی: دوره آموزش انیمیشن سازی دو بعدی در افتر افکت
[پروژه محور]
-
تفاوت در هدف و محتوا
استاپ موشن معمولا قالب سینمایی دارد و بدون شک زمان طولانیتری میتواند مخاطب خود را سرگرم کند و مخاطب در طول تماشای آن به صورت مستقیم، پیام خاصی را دریافت نمیکند. در حالی که اصلیترین کاربرد موشن گرافیک، انتقال پیامی مشخص و به صورت مستقیم است و خیلی کم دیده شده است که با هدف سرگرمی ساخته شود.
-
تفاوت در مخاطبین
انواع مختلف انیمیشن از جمله استاپ موشن، به دلیل جذابیت در داستان و کاراکتر، توجه طیف گستردهای از افراد جامعه را به خود جلب میکند. برخلاف باور بسیاریاز مردم که تصور میکنند، مخاطب انیمیشنها تنها کودکان هستند، بزرگسالان نیز طرفدار پروپا قرص تماشای این دسته فیلمها میباشند. این در حالی است که موشن گرافیک به دلیل ایده مشخصی که دارد، مخاطبین خاصی را نیز جذب کرده و برای قشر خاصی از جامعه ساخته میشود. البته موشن گرافیک به دلیل آمار محور بودن و دادن اطلاعاتی خاص، برای کودکان جذابیتی ندارد.
چه تفاوت هایی بین استاپ موشن و موشن گرافیک وجود دارد؟
به عنوان جمع بندی میخواهیم از دل تعاریف این دو مفهوم به تفاوت هایشان پی ببریم:
- از استاپ موشن برای روایت های داستانی استفاده میشود، اما از موشن گرافیک برای انتقال پیام برندها و یا مقاصد آموزشی استفاده میکنند.
- مدت زمانی که یک استاپ موشن پخش میشود بسیار بیشتر از یک موشن گرافیک است. و این کاملا منطقی است. فرض کنید برای دیدن تبلیغات یک محصول و یا یادگیری یک موضوع آموزشی نیاز بود وقتی معادل دیدن یک انیمیشن صرف کنید! قطعا این کار از حوصله شما خارج بود و کلا از دیدن آن منصرف میشدید و چه بسا ترجیح میدادید همان محتوای متنی حوصله سر بر را بخوانید. پس، یکی از سیاست های اصلی که در موشن گرافیک استفاده میشود، انتقال پیام در قالب تصاویر جذاب و متحرک در زمان کم است.
- مخاطب استاپ موشن هر گروه سنی ای میتواند باشد. برخلاف باور عمومی انیمیشن ها فقط برای کودکان ساخته نشده اند و افراد بزرگسال زیادی از دیدن آنها لذت میبرند. اما مخاطب موشن گرافیک ها جامعه هدف خاصی هستند که مطالب مورد نظر صرفا برای آن گروه تعبیه شده است.
حتما بخوانید: تفاوت موشن گرافیک و اینفوگرافیک [بررسی تفاوت ها+مزیت ها]
نتیجه گیری
آنچه که باعث تفاوت استاپ موشن و موشن گرافیک میشود، در مرحله اول محتوای این دو است. سازندگان موشن گرافیک با استفاده از ابزارهای مربوطه؛ تصاویر، شکلهای هندسی، آمار، ارقام و… را به حرکت درمیآورند؛ در صورتی که ساخت یک استاپ موشن نیازمند داستان نویسی، شخصیت پردازی، ساخت عروسکها و… است که البته تمام این کارها زمانبر و نیازمند هزینه بیشتری میباشد. به طور کلی از انیمیشنها برای بیان یک داستان با هدف سرگرمی استفاده میشود، در صورتی که موشن گرافیک، اطلاعات و آمار را با حرکت دادن طرحهای گرافیکی به سمع و نظر مخاطب میرساند. امیدواریم این مقاله برای شما کاربردی بوده باشد. لطفا نظرات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید. در صورت علامندی به یادگیری موشن گرافیک می توانید سری به دوره آموزش موشن گرافیک با افتر افکت و پروژه محور موشن کده بزنید.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوان
دیدگاهتان را بنویسید