تفاوت موشن گرافیک و استاپ موشن ✔️[بررسی تفاوت ها+تمایزها]
بطور کلی، انیمیشن به معنای روشی است که در آن اشکال را با استفاده از تکنیک خاص به تصاویر متحرک تبدیل میکند. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که این تکنیک سرچشمه اصلی تمام تصاویر متحرک است.
بسیاری از افرادی که تصمیم میگیرند در این راه قدم بگذارند دوره موشن گرافیک و یا دیگر دوره های این حوزه را بگذارند این سوال برای آنها پیش میآید که تفاوت استاپ موشن و موشن گرافیک در چیست؟!
در واقع اصلا فرق استاپ موشن با موشن گرافیک، تعاریف آنها و این موضوع که با وجود تفاوت بین استاپ موشن و موشن گرافیک، آیا میتوان آن را نوعی انیمیشن دانست از اصلی ترین سوالات این افراد است. استاپ موشن همواره در دید ما حاضر هستند و اگر شما نیز طرفدار جهان خلاقانه و متنوع انیمیشنها هستید، پیشنهاد میکنیم که با این مقاله از موشن کده همراه باشید تا درباره تفاوت موشن گرافیک و استاپ موشن بیشتر بدانید.
تفاوت استاپ موشن و موشن گرافیک در چیست؟
با وجود دسترسی انسانها به اطلاعات کافی امروزه، هنوز هم در تعریف بسیاری از موارد اشتباهاتی رخ میدهد. یکی از این اشتباهات این است که بسیاری فکر میکنند موشن گرافیک و انواع تکنیکهای ساخت استاپ موشن از جمله استاپ موشن، به شکلی مشابه هم هستند، در حالی که این باور نادرست است. استاپ موشن در واقع یکی از انواع روشهای ساخت استاپ موشن است. در ادامه، آن را با موشن گرافیک مقایسه کرده و شما را با تفاوت این دو مفهوم به طور کامل آشنا خواهیم کرد.
- تفاوتهای فنی و ساختاری
موشن گرافیک، در مقایسه با استاپ موشن، کمتر پیچیدگیهایی دارد و بیشتر با استفاده از مفاهیم انتزاعی، رنگ و حجم ساخته میشود. در حالی که ساخت استاپ موشن به این موارد محدود نمیشود و باید تمامی جنبههای مربوط به شخصیتپردازی، قصهسازی، صحنهپردازی و غیره را به ترتیب انجام داد تا نتیجه ایدهآل به دست آید.
در فرآیند ساخت استاپ موشن و به طور کلی انواع انیمیشن، سازنده سعی میکند تا به شخصیتها زندهای ببخشد؛ اما این الزامی برای موشن گرافیک نیست. بسیاری از موشن گرافیکها وجود دارند که شخصیتی در آنها به کار نرفته و فقط حرکت المانها را مشاهده میکنید.
- تفاوت در هدف و محتوا
عموماً استاپ موشن شکل سینمایی دارد و معمولاً با زمان طولانیتری تولید میشود که بتواند مخاطب را بیشتر درگیر کند، اما مخاطب در طول تماشای آن به صورت مستقیم پیام خاصی دریافت نمیکند. از سوی دیگر، موشن گرافیک اغلب برای انتقال پیامی مشخص و به طور مستقیم استفاده میشود و بسیار کم دیده میشود که به صورت تماماً سرگرمی ساخته شود.
- تفاوت در مخاطبین
انواع مختلف انیمیشن، از جمله استاپ موشن، به دلیل جذابیت در داستان و شخصیتها، توجه گستردهای از افراد جامعه را به خود جلب میکنند. خلاف اعتقاد رایج که تصور میکند مخاطبان انیمیشنها تنها کودکان هستند، بزرگسالان نیز به این دسته از فیلمها علاقه مندند. از طرف دیگر، موشن گرافیک به دلیل ایده مشخصی که در پیش دارد، جمعیت خاصی از مخاطبین را جذب میکند و برای یک گروه خاص از جامعه تولید میشود. البته به دلیل ماهیت آماری و ارائه اطلاعات خاص، موشن گرافیک جذابیت کمتری برای کودکان دارد.
چه تفاوت هایی بین استاپ موشن و موشن گرافیک وجود دارد؟
به عنوان جمع بندی میخواهیم از دل تعاریف این دو مفهوم به تفاوت هایشان پی ببریم:
- استاپ موشن به عنوان یک روش برای روایت داستانها استفاده میشود، در حالی که موشن گرافیک بیشتر برای انتقال پیامهای تبلیغاتی و آموزشی به کار میرود.
- مدت زمان پخش یک استاپ موشن به طور کلی بسیار بیشتر از یک موشن گرافیک است. این مسئله به دلیل نیاز به زمان بیشتر برای تبلیغ محصولات و یا یادگیری موضوعات آموزشی است. اگر معادل یک انیمیشن را بخواهید ببینید، قطعا نیاز به وقت بسیار بیشتری خواهید داشت. این موضوع منطقی است و ممکن است کاربر را خسته کند و از دیدن آن منصرف کند. در نتیجه، یکی از سیاستهای اصلی موشن گرافیک، انتقال پیام در قالب تصاویر جذاب و متحرک با زمان کم است.
- مخاطبان استاپ موشن میتوانند افراد هر گروه سنی باشند. برخلاف باور عمومی که فکر میکند انیمیشنها تنها برای کودکان ساخته شدهاند، افراد بزرگسال نیز از تماشای آنها لذت میبرند. اما موشن گرافیک به دلیل جامعه هدف خاصی که به آن متمایل است، برای یک گروه خاص از افراد ساخته میشود و مطالب مورد نظر صرفاً برای آن گروه هدف تعبیه میشود.
موشن گرافیک (Motion Graphics) چیست؟
موشن گرافیک، به طراحی گرافیکی روحیهای جدید میبخشد و از یک طرح گرافیکی استاتیک به یک شکل متحرک تبدیل میشود. موشن گرافیکها معمولاً بدون دنبال کردن روایت خاصی ساخته میشوند. آیا میخواهید نمودارها و چارتهای خود را متحرک کنید و به مخاطبانتان نمایش دهید؟ این موشن گرافیک است. آیا میخواهید لوگوی وب سایتتان را چرخانید؟ این نیز موشن گرافیک است. آیا میخواهید شخصیتها را زنده کنید تا یک داستان کودکانه خلق کنید؟ در واقع، این گرافیک حرکتی (موشن گرافیک) نیست، بلکه یک انیمیشن کاملاً متفاوت است. انیمیشنها معمولاً طولانی هستند و همراه با کاراکترهای مختلف و داستانهایی قابل تعریف هستند. انیمیشن معمولاً شامل اشکال، اشیاء یا متنهایی است که در حال حرکت هستند. در صورت علاقمندی به آشنایی بیشتر با موشن گرافیک می توانید مقاله موشن گرافیک چیست را مطالعه نمایید.
استاپ موشن (Stop Motion)
استاپ موشنها انواع دیگری از انیمیشن هستند که با استفاده از تکنیکهایی مانند کلیمیشن (حرکت عروسکهای خمیری: claymation)، پیکسلیشن (حرکت شیئ به صورت فریم به فریم) و کات اوت یا بریده جنبانی (cutout: شکل دادن به یک شیء با تکهتکه چسباندن اجزای آن) ساخته میشوند. در کل، فرآیند ساخت یک استاپ موشن مشابه ورق پویانما است، با این تفاوت که در استاپ موشن از اشیاء به جای طراحیها استفاده میشود. یکی از معروفترین آثار استاپ موشن در سینما، فیلم “عروس مرده” (Corpse Bride 2005) است. در صورت علاقمندی به آشنایی بیشتر با استاپ موشن، میتوانید مقاله “استاپ موشن چیست” را مطالعه کنید.
نتیجه گیری
من تمام سعی خود را کردم تا به سادگی هر چه تمام تر تفاوت استاپ موشن و موشن گرافیک را برای شما بیان کنم اگر میخواهید تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن را نیز بدانید این مقاله را به شما پیشنهاد میکنم . سازندگان موشن گرافیک از ابزارهای مربوطه مانند تصاویر، شکلهای هندسی، آمار و ارقام برای ایجاد حرکت استفاده میکنند. از سوی دیگر، ساخت یک استاپ موشن نیازمند داستاننویسی، شخصیتپردازی و ساخت عروسکها و غیره است که نیازمند زمان و هزینه بیشتری است. به طور کلی، انیمیشنها برای روایت داستان و سرگرمی استفاده میشوند، در حالی که موشن گرافیک با حرکت دادن طرحهای گرافیکی، اطلاعات و آمار را به مخاطبان منتقل میکند. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. اگر نکته ای از فرق موشن گرفیک و استاپ موشن جا مانده خوشحال می شویم اینبار شما به ما آموزش دهید. در بخش کامنتها منتظر نظرات شما هستیم.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوان
دیدگاهتان را بنویسید