اینفوگرافیک چیست؟ [+اهمیت اینفوگرافیک ها در طراحی گرافیک]
اینفوگرافیک چیست؟ [+اهمیت اینفوگرافیک ها در طراحی گرافیک]
اینفوگرافیک Infographic چیست؟
اینفوگرافیک زیر شاخه ای از طراحی گرافیکی است که هدف آن ارائه اطلاعات از طریق تصاویر بصری است. اینفوگرافیک ترکیبی از متن و تصاویر است که برای ارائه اطلاعات در اسرع وقت استفاده می شود. اینفوگرافیک ها جایگزین مناسبی برای متون طولانی و خسته کننده هستند و می توانند با استفاده از چند تصویر اطلاعات زیادی را به مخاطب منتقل کنند. اینفوگرافیک ها در سال های اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده اند و به ابزاری مفید و موثر برای ارائه اطلاعات و ارتباط با مخاطبان تبدیل شده اند. در صورت علامندی به یادگیری ایلوستریتور می توانید سری به دوره آموزش حرفه ای ایلوستریتور و پروژه محور موشن کده بزنید.
تاریخچه اینفوگرافیک
طراحی اطلاعات موضوع تازهای نیست. در گذشته زمانی غارنوشتهها وجود داشتند تا مصورسازی دادهها به شکل مدرن، انسانها همواره تصاویر گرافیکی را راهی برای نمایش اطلاعات میدانستند. در ادامه، اشارهای مختصر به تارخچه اینفوگرافیک خواهیم داشت. غارنوشتههایی که کشف شدهاند، قدمتی در حدود ۱۷۳۰۰ سال را نشان میدهند که در تصویر زیر یک نمونه را مشاهده میکنید. «هیروگلیفهای» (Hieroglyphs) مصری هم روشی مرسوم برای نوشتار بودند که در دوره ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد، مورد استفاده قرار میگرفتند.
سنگنوشتههایی که در تخت جمشید قرار دارند نیز به دلیل نمایش اطلاعات به صورت تصویری، نوعی اینفوگرافیک به شمار میآیند. در ادامه، افراد مختلفی همچون «ویلیام پلیفر» (William Playfair) با اختراع نمودارهای میلهای و دایرهای، خدمات ارزشمندی در رابطه با مصورسازی دادهها ارائه کردند. در سالهای بعد، ستارهشناسان نیز برای نمایش دادههای خود از نقشههای مختلفی بهره بردند.
همچنین، پرستاری به نام «فلورانس نایتینگل» (Florence Nightingale) به کمک نمودار زیر، مرگومیر سربازان در بیمارستانها را در زمان جنگ کریمه به تصویر کشید تا از این طریق، بهداشت و تغذیه بهتری را فراهم کند و زندگی بسیاری از افراد را نجات دهد.
حتما ببینید: آموزش نرم افزار ایلوستریتور (فیلم آموزشی مقدماتی)
اصطلاحات اینفوگرافیک
اینفوگرافیک ترکیبی از کلمات اینفو به معنی اطلاعات و گراف به معنی گرافیک است. به طور کلی ، اینفوگرافیک به معنای انتقال اطلاعات به صورت گرافیکی است. در فارسی از کلماتی مانند اینفوگرافیک یا نمای داده برای اینفوگرافیک استفاده می شود.چرا اینفوگرافیک ها اینقدر محبوب هستند؟ اینفوگرافیک اطلاعات را ارائه می دهد ، سرعت انتقال اطلاعات را افزایش می دهد ، راهنماهای کاربردی ارائه می دهد ، توجه مخاطبان را به خود جلب می کند ، نتایج تحقیقات و بررسی ها را در مورد یک موضوع خاص و غیره ارائه می دهد. در واقع اینفوگرافیک کاربردهای زیادی دارد، اما دلایل اصلی محبوبیت اینفوگرافیک چیست؟
1. جذابیت زیادی ایجاد می کنند.
محتوای بصری 94٪ جذابتر از محتوای متنی است و به دلیل داشتن جذابیت برای بینندگان ، بازدیدهای بیشتری را به دست می آورد.
2. ارائه دادن اطلاعات را تسهیل می کند.
همانطور که در بالا ذکر شد ، مغز انسان محتوای بصری را بهتر از محتوای متنی درک کرده و به خاطر می سپارد. به همین دلیل ارائه اطلاعات با استفاده از اینفوگرافیک به ارائه بهتر و آسان آنها کمک می کند.
3. اینفوگرافیک ها قدرت اشتراک گذاری بیشتری دارند.
محتوای سبک اینفوگرافیک را می توان به راحتی در شبکه های اجتماعی و بین افراد مختلف به اشتراک گذاشت. استفاده از اینفوگرافیک به نمایان شدن بیشتر مطالب شما کمک می کند. بنابراین ، قدرت اینفوگرافیک ها را نباید دست کم گرفت.
4. مخاطب محتوای بصری را بیشتر دوست دارد.
اگر بیننده دو گزینه برای انتخاب نوع محتوا ، محتوای متنی و اینفوگرافیک پیش روی خود داشته باشد، اکثر آنها محتوای سبک اینفوگرافیک را انتخاب می کنند. تماشای آن زمان کمتری می برد زیرا برای آنها جذابیت بیشتری دارد و در ذهن بیننده راحت تر می ماند.
کاربرد اینفوگرافیک چیست؟
هنگامی که شما بخواهید یک موضوع دشوار را در زمانی کوتاه به کسی بفهمانید که توضیح دادن آن با کلمات دشوار باشد، طراحی اینفوگرافیک راهی خوب برای پیشبرد هدف شماست. به عبارت دیگر اینفوگرافیک تقریباً در هر صنعتی میتواند مفید باشد.
بازاریابان از اینفوگرافیکها برای ایجاد آگاهی از برند و تقویت تعامل استفاده میکنند.
مشاوران از اینفوگرافیکهای گاهشمار برای تجسم جدول زمانی پروژه و سادهسازی موضوعات جدید و خاص برای مشتری خود استفاده میکنند.
دولتها اقدام به طراحی اینفوگرافیک برای به اشتراک گذاشتن آمار و دادههای سرشماری میکنند.
حتما بخوانید: ایلوستریتور چیست؟ صفر تا 100 (راهنمای جامع ایلوستریتور)
انواع اینفوگرافیک ها
اینفوگرافیکها انواع مختلفی دارند و آنها را بر اساس نوع آیتمهایی که در آنها استفاده شده و روند ارائه اطلاعات تقسیمبندی میکنیم. انتخاب نوع اینفوگرافی به هدف و مخاطب شما بستگی دارد. باید نوعی از اینفوگرافی را انتخاب کنید که به درک بهتر اطلاعات و انتقال مفهوم مورد نظر به مخاطب کمک کند.
1-اینفوگرافی ویژوال (Visual infographic)
این قالب از اینفوگرافی زمانی استفاده می شود که شما می خواهید یک مقاله ساده را جالب تر کنید و یا دوست دارید پتانسیل اشتراک اینفوگرافیک خود را افزایش دهید
2-اینفوگرافی لیستی (Listed Infographic)
اگر می خواهید از طریق یک سری مراحل از یک ادعا یا استدلال خاص پشتیبانی کنید ، قالب اینفوگرافی لیستی گزینه مناسبی برای شماست.
3-اینفوگرافی نقشه ای (Map Infographic)
اینفوگرافیک نقشه ای برای ارائه و به اشتراک گذاری روند داده ها بر اساس مکان است. موقعی استفاده می شود که قصد دارید مکان ها و فرهنگ ها را با استفاده از داده های مکان محور مقایسه کنید.
4-اینفوگرافی مقایسه ای (Comparison infographic)
از اینفوگرافی مقایسهای برای بررسی تفاوت های بین دو چیز مشابه و اثبات یک محصول نسبت به محصولی دیگر استفاده می شود.
5-اینفوگرافی نموداری (Charts Infographic)
اینفوگرافی نموداری اطلاعات مورد نطر را با استفاده از نمودار نشان می دهد. و بیشتر برای مقایسه داده ها استفاده می شود.
6-اینفوگرافی زمان محور (Timeline infographic)
اینفوگرافی زمان محور رویدادها یا اقدامات را به ترتیب زمان نشان می دهد. معمولاً از این نوع از اینفوگرافی برای درک بهتر یک داستان یا رویداد تاریخی و یا نشان دادن سیر تکاملی ایدهها استفاده میشود.
7-اینفوگرافی عددی (Number Infographic)
اینفوگرافی های عددی اینفوگرافیکهایی هستند اطلاعاتی را با توجه به اعداد و ارقام به ما نشان می دهند. بهعنوان مثال اگر بخواهید آمار قبولی دانش آموزان یک مدرسه را نشان بدهید باید از این نوع از اینفوگرافی استفاده کنید.
8-اینفوگرافی فرآیندی (Process Infographic)
اینفوگرافی های فرآیندی شامل توضیح مراحل یک فرآیند است. در این اینفوگرافیک ها هر مرحله با استفاده از خطوط و فلش های جهتدار به مرحله قبل متصل میشود.
بهترین نرم افزار ساخت اینفوگرافیک چیست؟
برای طراحی اینفوگرافیک میتوان از ابزارهای آنلاین استفاده کرد یا اینکه از نرمافزارهایی همچون فتوشاپ و ایلاستریتور کمک گرفت. ابزارهایی که به صورت آنلاین وجود دارند، در بسیاری از موارد، رایگان نیستند اما به کمک سایتهایی همچون «canva» و «snappa» و «Venngage» میتوانید اینفوگرافیک خود را بدون دانش طراحی گرافیک و به صورت آنلاین بسازید. بسته به نوع تسلط شما در طراحی و دسترسی به منابع، هریک از ابزارها میتوانند در ساخت اینفوگرافیک موثر باشند. آدرس این وبسایتها در ادامه آورده شدهاند.
آنچه که در این بحث بیش از نرمافزار اهمیت دارد، آشنایی با اصول و مبانی طراحی اینفوگرافیکها است. در این مطلب به شکلی مناسب به این اصول پرداخته میشود.
برای طراحی اینفوگرافیک با استفاده از نرمافزارهایی همچون فتوشاپ، تکنیکهای خاصی را باید یاد بگیرید که مجموعهای از این تکنیکها در مطلب «طراحی اینفوگرافیک با فتوشاپ» آورده شده و فیلم آموزشی مناسبی نیز برای آن تهیه شده است. علاوه بر این، فایل لایه باز رایگان اینفوگرافیک طراحی شده نیز در اختیار خواننده قرار میگیرد.
حتما بخوانید: کاربردهای ایلوستریتور چیست؟ 12 مورد [ویژگی های ایلوستریتور]
چرا از اینفوگرافیک ها استفاده می کنیم؟
ما حالا در دنیایی زندگی می کنیم که از تکنولوژی بسیار پیشرفته است. اگر یک آدم فضایی وسط میدان اصلی نیویورک پایین بیاید احتمالاً نمی تواند به هیچ وجه مسیر خود را پیدا کند. در چنین شرایطی، چه جور شکلی از برقراری ارتباط میتواند موثر واقع شود؟
اهمیت اینفوگرافیک ها در طراحی گرافیک از این جهت بالاست که میتواند اطلاعات دنیای ما را خلاصه، ساده و موثرتر به گوش مردم برسانند. این کار طراحان گرافیک است که پلی بسازند بین نقطه الف تا نقطه ب که ارائه دهنده یک اطلاعات قصد دارد مسیر رفتن بین آنها را به مردم بیاموزد. ممکن است بخواهید نتیجه یک نظرسنجی را به مردم اعلام کنید یا نحوه کار کردن با دستگاهی را توضیح دهید. در تمام این شرایط این اینفوگرافیک ها هستند که می توانند بیش از هر روش دیگری موثر واقع شوند.
در بخش های مالی و اقتصادی بیشترین اهمیت اینفوگرافیک ها در طراحی گرافیک را شاهد هستیم. در این حوزه از آنجایی که بیشتر با اعداد و ارقام سر و کار داریم، باید بتوانیم اطلاعات را به شیوه ای همه فهم به تصویر بکشیم. اینفوگرافیک ها به ساده سازی اطلاعات کمک میکنند تا بتوانیم جامعه مخاطب را گسترش دهیم.
عناصر اصلی مورد استفاده در اینفوگرافیک کدامند؟
با چنین استفاده گسترده ای، اینفوگرافیک می تواند اشکال مختلفی داشته باشد، از یک تصویر ساده غیررسمی گرفته تا پروژه های داده های چند صفحه ای بسیار پیچیده تر و حتی در بسیاری از موارد انیمیشن. برای پشتیبانی از چنین پروژه های متنوعی، به یک سبد خرید پر از عناصر نیاز دارید که در آن طیف وسیعی از محتوای اینفوگرافیک را استفاده کنید. بیایید نگاهی به برخی از آنها بیندازیم!
متن
همانطور که متن می تواند هنگام ایجاد یک اینفوگرافیک مهم باشد، برخی استفاده محدود از آن را توصیه می کنند، با این استدلال که هدف اینفوگرافیک، اطلاع رسانی با استفاده از کلمات کمتر و نمایش بصری بیشتر است. البته، شرایطی وجود دارد که متن ضروری است. در هر صورت، متن باید به راحتی خوانده شود، سریع به نقطه مورد نظر برسد و از زبان آموزنده استفاده کند تا خواننده را ثابت نگه دارد.
گرافیک
عناصر گرافیکی بصری نیروی غالب در هر پروژه اینفوگرافیک هستند. این وظیفه گرافیکی است که اطلاعات را نشان دهد، کلمات را به صورت تصویری ساده کند، و پاراگراف های اطلاعات را به طور موثر به نشانه های بصری قابل تشخیص کاهش دهد. تصویرسازیها نقش مهمی در ایجاد محتوای واضح و زیباییشناختی دارند.
رنگ ها
یک اینفوگرافیک، مانند هر پروژه خلاقانه ای، صرف نظر از اینکه موضوع چه چیزی باشد، یک پاسخ احساسی را به همراه خواهد داشت. اینجاست که رنگ آهنگ خود را می نوازد. انتخاب رنگ مناسب برای اینفوگرافیک شما فضای مورد نیاز برای ایجاد یک قطعه کار خیره کننده را ایجاد می کند. بسیاری از طراحان در مورد رنگهایی که در پروژه خود استفاده کنند، کمی تحقیق میکنند، ساده نگه داشتن آن بسته به سبک کاری شما، راه خوبی برای شروع است.
نمادها
با توجه به ماهیت محتوای غیررسمی شما، استفاده از نمادها ضروری است. فقط برای اینکه به شما ایده بدهیم، فقط به این فکر کنید که یک اینفوگرافیک بدون: فلش ها، جستجو کردن، نماد موقعیت مکانی، نماد ایده، سند
حتما بخوانید: تفاوت موشن گرافیک و اینفوگرافیک [بررسی تفاوت ها+مزیت ها]
طراحی اینفوگرافیک حرفه ای
از جمله ویژگیهای اینفوگرافیک حرفهای این است که باید قالب و چارچوب خاصی برای آن تعیین شود. از اینرو کارشناسان سلام گرافیک پیش از شروع دیزاین، دقیقا جای عکسها، متن و سایر دادهها را مشخص میکنند. از آنجا که رنگ در طراحی اینفوگرافیک حائز اهمیت بسیاری است؛ این المان با توجه به موضوع برگزیده میشود. بهعنوان مثال برای موضوعات جدی به کار بردن یک پس زمینه تیره بهترین گزینه است. ویژگی دیگری که در ساخت اینفوگرافیک حرفهای اهمیت دارد، رعایت حاشیه مناسب است. گرافیستهای تازه کار به این نکته توجه نمیکنند و خروجی کار آنها ظاهر منظمی به خود میگیرد. این محتوای تبلیغاتی حتما باید دارای حاشیه مساوی در سمت چپ و راست باشد، تا جذابیت بصری پیدا کرده و توجه مخاطبان را جلب کند.
مولفههای بصری در اینفوگرافیک
از آنجایی که در طراحی اینفوگرافیک کاملا با المانهای بصری سروکار داریم و باید اطلاعاتمان را به صورت تصویری در اختیار مخاطبان قرار دهیم، باید ببینیم چه مولفههایی در طراحی آن به کار میرود.
اهمیت رنگ
بدون شک مهمترین بخش هر اینفوگرافیکی، رنگهای متنوعی است که در آن استفاده میشود و هر چه بتوانید دقیقتر آنها را انتخاب کنید که طرح شما زیباتر و خواناتر باشد، قطعا طرحتان مخاطبان بیشتری خواهد داشت. ضمن اینکه استفاده درست باعث ایجاد تضاد و تمایز میشود تا تمام جزئیات به خوبی نمایش داده شوند، بنابراین باید بتوانید به درستی از رنگهای مختلف در کنار هم استفاده کنید.
نوع فونت
تصور کنید بهترین و دقیقترین اطلاعات را در اختیار دارید و یک طرح جذاب با رنگبندی عالی آماده کردهاید، ولی اگر فونت به کار رفته زشت و ناخوانا باشد، تمام زحمات شما زیر سوال میرود. بنابراین تلاش کنید از فونتهای زیبا، بهروز، خوانا و جذاب استفاده کنید تا بلافاصله بتوانید نظر مخاطبان را به دست آورید.
استفاده از تصاویر
تقریبا اینفوگرافیک بدون تصویر جذابیت، مفهوم و زیبایی خودش را از دست میدهد. حال این تصاویر میتواند به صورت کارتونی و تصویرسازی یا به صورت واقعی و رئال باشد. مهم این است که هنگام انتخاب تصاویر باید دقت کنید که با طرح کلی و اطلاعات موجود در آن مطابقت و سازگاری داشته باشد.
آیکنهای جذاب
برای اینکه بتوانید محتوا و اطلاعات را به خوبی دستهبندی و با ایجاد تنوع و تمایز نگاه مخاطبان را به بخشهایی که میخواهند جلب کنید، میتوانید سراغ پک آیکنهای جذاب و موضوعی بروید تا بتوانید خیلی راحت و زیبا منظورتان را به مخاطبان بفهمانید.
حتما بخوانید: اینفوموشن چیست؟ [مراحل ساخت اینفوموشن+مزیت ها]
چگونه اینفوگرافی بسازیم؟
برای ساخت یک اینفوگرافیک نباید بدون برنامه وارد یک فرآیند طراحی شوید. با ایجاد یک طرح کلی اینفوگرافیک اطلاعات خود را سازماندهی کنید. روند ایجاد یک طرح کلی به شما کمک میکند تا افکار خود را سازماندهی کرده و یک اینفوگرافیک تأثیرگذار به کار ببرید. برای ایجاد یک طرح کلی اینفوگرافیک از محتوای موجود باید ۴ مرحله را طی کنید.
- در مرحله اول برداشتهای کلیدی محتوای خود را تعیین کنید.
- سپس عنوان، سرفصلها، زیرفصلها و نکات مهم را مشخص کنید.
- در مرحله سوم طول پاراگرافها و نکات و در نهایت یادداشتهایی برای طراح را در نظر بگیرید.
- زمانی که طرح کلی خود را تهیه کردید، باید یک قالب اینفوگرافیک انتخاب کنید.
با کمک این مراحل به راحتی میتوانید اینفوگرافیک موردنظر را طراحی کنید.
الگوهای اینفوگرافیک از پیش ساخته شده میتوانند در طراحی به شما کمک کنند. هنگام انتخاب یک قالب اینفوگرافیک، موارد زیادی را باید در نظر بگیرید. مواردی مانند: رنگ، فونت، طول، اندازه و سبک هر الگو، و این که هر کدام از این عوامل با محتوای شما چقدر مطابقت دارد. شما باید برای محتوای خود مناسبترین قالب را انتخاب کنید.
چگونه از اینفوگرافیک برای بازاریابی بهتر استفاده کنیم؟
اینفوگرافیکها به راحتی توجه مخاطبان را به خود جلب میکنند و نکات بسیار مهم را در کوتاهترین زمان ممکن به خوانندگان خود انتقال میدهند. اما چگونه میتوان از آنها بیشترین استفاده ممکن را برد؟ در ادامه چند روش ساده به کارگیری اینفوگرافیک برای اهداف بازاریابی را بررسی میکنیم:
-
استفاده از اینفوگرافیک برای بهینهسازی لندینگ پیجها
با استفاده از اینفوگرافیکهای مختلف در صفحات فرود، علاوه بر اینکه میتوانید اطلاعات مختلف را به بهترین شکل ممکن دسته بندی کنید، با تصویرسازیهای دقیقتر و اضافه کردن رنگهای مختلف به صفحه خود، امکان افزایش نرخ تبدیل لیندینگ پیجها نیز را بیشتر میکنید.
-
استفاده از اینفوگرافیک در دورههای آنلاین
برگزاری دورههای آنلاین مختلف به برندها کمک میکند تا خود را به عنوان برندی متخصص در میان مردم معرفی کنند. علاوه بر آن امکان درآمدزایی بیشتر را نیز برای کسب و کارها فراهم میکند. برای معرفی بهتر این دورهها و تهیه محتوای دوره میتوانید از اینفوگرافیکهای مختلفی کمک بگیرید. اینفوگرافیک خوراک محتوایی بسیار مفید و سادهای است که درک هر موضوعی را برای خوانندگان خود بسیار آسانتر میکند.
-
استفاده از اینفوگرافیک برای جذب مخاطب در اینستاگرام
در نهایت همه اینفوگرافیکها در قالبهای تصویری جذاب به مخاطبان ارائه میشوند و چه جایی بهتر از اینستاگرام برای انتشار و استفاده از آنها وجود دارد؟ اینستاگرام شبکه اجتماعی مبتنی بر تصویر است و اینفوگرافیکها یکی از مناسبترین قالبهای محتوایی برای این شبکه اجتماعی به حساب میآیند.
پک پیشنهادی: دانلود پک 10 پروژه آماده پریمیر اینفوگرافی
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم پاسخی کامل و دقیق به سؤال اینفوگرافیک چیست، بدهیم. محتوای اینفوگرافیک به شما کمک میکند اطلاعات پیچیده و طولانی را به سادهترین شکل و با جذابیتهای تصویری به مخاطبان ارائه کنید. استفاده از اینفوگرافیک آنقدر گسترده شده که دیگر نمیتوان کاربرد آن را به موضوعات خاصی محدود کرد. امروزه کاربرد اینفوگرافیک شامل آموزش مطالب درسی تا فرهنگسازی عمومی و هشدارهای بهداشتی و… را شامل میشود. اینفوگرافیکها به شما کمک میکنند مخاطبان زیادی برای سایت یا صفحات شبکههای اجتماعی خود جذب کرده و برند خود را گسترش دهید.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوان
دیدگاهتان را بنویسید