تفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور [بررسی مزیت ها+کاربردها]

تفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور [بررسی مزیت ها+کاربردها]
فتوشاپ و ایلوستریتور، دو برنامهی محبوب شرکت ادوبی در زمینهی طراحی هستند. در بیشتر مواقع افراد تازه کار، در انتخاب بین این دو برنامه دچار مشکل و سردرگمی شده و نمیدانند که از کدام یک برای طراحی پروژه خود استفاده کنند. پس برای آشنایی با تفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور و کاربرد آنها، با موشن کده همراه باشید.
فتوشاپ و ایلوستریتور از جمله برنامههای پرکاربرد در زمینهی طراحی هستند. انتخاب بین این دو برنامه به نوع فایلی که میخواهید بسازید، بستگی دارد. فتوشاپ یک نرمافزار ویرایش مبتنی بر گرافیک raster و ایلوستریتور یک نرمافزار ویرایش مبتنی بر وکتور است. اما وکتور و raster چیست و چه تفاوتهایی با هم دارند؟
بررسی تفاوت وکتور و رستر
در این قسمت از مقاله تفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور، به بررسی تفاوت وکتور و رستر میپردازیم. وکتورها تصاویر مقیاسپذیری هستند که میتوانند بدون تغییر در رزولوشن و افت کیفیت، در اندازهی دلخواه شما کوچک یا بزرگ شوند. ایلوستریتور از ساختارهای ریاضی برای ساخت گرافیکهای وکتوری استفاده میکند. از آنجایی که تصاویر وکتوری مستقل از کیفیت هستند، خروجی چاپ بهتری در اختیار شما قرار میدهند. پسوندهای رایج فایلهای وکتوری عبارتاند از: AI ،EPS و SVG.
رسترها تصاویری هستند که از کنارهم قرار گرفتن مربعهای کوچک به نام پیکسل ساخته میشوند. کامپیوتر نحوهی کنار هم قرار گرفتن این پیکسلها را به خاطر سپرده و از آن برای نمایش تصویر استفاده میکند. رسترها مقیاس پذیر نیستند و با تغییر در ابعاد، دچار افت کیفیت میشوند. همانطور که میدانید پسوند رایج فایلهای رستر عبارتاند از: JPG و PNG.
ادوبی فتوشاپ
فتوشاپ که یکی از محبوب ترین برنامه های جهان در طول تاریخ است در سال 1987 برای استفادهی عموم دردسترس قرار گرفت. برخی از بررسی ها نشان می دهند که فتوشاپ هفتمین برنامهی کامپیوتری تأثیرگذار در تمام تاریخ است. طی 15 سال گذشته فتوشاپ رتبهی نخست در ادیت تصاویر و طراحی های گرافیکی را از آن خود کرده است. این برنامه در حال حاضر بهقدری شناخته شده است که افراد در صورت مواجهه با یک تصویر باورناپذیر یا تصاویر فیک در درجهی اول به استفاده از فتوشاپ اشاره می کنند. در صورت علاقمندی به آشنایی بیشتر با نرم افزار فتوشاپ می توانید مقاله فتوشاپ چیست را مطالعه نمایید.
چه زمانی از فتوشاپ استفاده کنیم؟
فتوشاپ نرم افزار ویرایش عکس استاندارد صنعتی است و برنامه کاربردی برای همه چیز، از تغییرات کوچک روتوش گرفته تا هنر عکس جذاب. فتوشاپ جایی است که ویراستاران عکسها را برش میدهند، ترکیب عکس را تنظیم میکنند. یا نور را درست میکنند و هر موضوعی را که قابل تصور است به بهترین شکل ممکن میسازند. همچنین اینجا جایی است که هنرمندان ماهر میتوانند کلاژ و ترکیب عکس ایجاد کنند، تصاویر را با هم لایهبندی کنند، و تصاویر اصلی را از فایلهای عکس مختلف بسازند.
تصاویر فتوشاپ گرافیک شطرنجی هستند. بر خلاف تصاویر برداری، آنها مبتنی بر پیکسل هستند. تصاویر شطرنجی رنگها و سایههای دقیقتری نسبت به تصاویر برداری دارند، و تمایل دارند بافتهای دقیق و ویرایشهای دقیق را بهتر از گرافیکهای برداری انجام دهند. در صورت علامندی به یادگیری آموزش رایگان فتوشاپ می توانید سری به دوره آموزش جامع فتوشاپ و پروژه محور موشن کده بزنید.
ادوبی ایلوستریتور
از ایلوستریتور، دیگر نرمافزار حوزهی گرافیک شرکت Adobe، یک سال پس از فتوشاپ یعنی در سال 1988 رونمایی شد. امروزه از این نرمافزار در سراسر جهان برای طراحی های گرافیکی و نقاشی های دیجیتالی استفاده می شود. یکی از مهم ترین مزایایی که نرمافزار ایلاستریتور نسبت به برنامه های مشابه دارد، قابلیت افزایش سایز تصاویر بدون کاهش کیفیت در آن است. این مسئله بهحدی اهمیت دارد که شما کیفیتی را که در لپ تاپ خود از یک تصویر مشاهده می کنید، می توانید در یک بیلبورد تبلیغاتی 40 فوتی نیز پیادهسازی کنید. این یک نکتهی کلیدی برای انتخاب یک نرمافزار گرافیکی از تفاوت بین دو نرمافزار فتوشاپ یا ایلوستریتور است. در صورت علاقمندی به آشنایی بیشتر با نرم افزار ایلوستریتور می توانید مقاله ایلوستریتور چیست را مطالعه نمایید.
چه زمانی از ایلوستریتور استفاده کنیم؟
ایلوستریتور یک اپلیکیشن طراحی گرافیکی است. طراحان گرافیک از Illustrator برای ایجاد گرافیک برداری استفاده می کنند . تصاویر برداری و گرافیکها از نقاط، خطوط، اشکال و منحنیها بر اساس فرمولهای ریاضی بهجای تعداد پیکسلها ساخته میشوند و بنابراین میتوان با حفظ کیفیت تصویر، آنها را کوچک یا بزرگ کرد. بنابراین، آثار هنری وکتور میتوانند با اندازههای مختلف – بزرگتر یا کوچکتر – بدون از دست دادن جزئیات مناسب باشند.
هنر وکتور میتواند روی همه چیز از بنرهای عظیم گرفته تا کارتهای ویزیت به اندازه کیف پول و هر چیزی در بین آنها ظاهر شود. این باعث می شود ایلوستریتور یک برنامه بسیار خوب برای گرافیک هایی باشد که قرار است روی تابلوها یا بنرها چاپ شوند. در صورت علامندی به یادگیری آموزش ایلوستریتور می توانید سری به دوره آموزش حرفه ای ایلوستریتور و پروژه محور موشن کده بزنید.
تفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور
هر دو نرم افزار توسط شرکت ادوبی ساخته و منتشر شده اند و شاید توسط افراد نا آشنا با همدیگر اشتباه گرفته شوند اما این دو نرم افزار از اساس با هم تفاوت دارند. اصلی ترین تفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور مفهومی به نام رستری و وکتوری بر میگردد که در مورد آن صحبت کردیم. حال به باقی تفاوت های فتوشاپ و ایلوستریتور می پردازیم:
-
بزرگنمایی (Zoom in)
شاید مهمترین تفاوت بین فتوشاپ و ایلاستریتور در بحث بزرگنمایی باشد؛ در فتوشاپ امکان بزرگنمایی بدون افت کیفیت وجود ندارد و در واقع هنگام زوم کردن، این نرمافزار پیسکلها را بزرگتر میکند که در نهایت سبب میشود پس از انداکی زوم کردن بتوانیم آنها را ببینیم (تصویر کیفیت خود را از دست میدهد و پیکسله میشود). اما در مورد ایلاستریتور قضیه به کل متفاوت است. از آنجا که اشکالی که در ایلاستریتور ترسیم می شوند، ذاتاً مبتنی بر فرمولهای ریاضی هستند، محدودیتی در میزان بزرگنمایی تصاویر وجود ندارد و میتوانید تا هر اندازهای که دوست دارید یک تصویر را بزرگ کنید؛ آنهم بدون ذرهای افت کیفیت.
-
محدودیت محیط کاری (Workspace)
اگر با هر دو برنامه کارکرده باشید قطعاً متوجهتفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور شدهاید از نظر محیط کاری تفاوتهایی دارند. در ایلاستریتور محدودیتی در محیط کاری وجود ندارد؛ به این معنا که در صورت لزوم بدون نیاز به تغییر اندازه محیط کاری میتوانید از محدوده از پیش تعیین شده گذر کنید و آیتمها را از آن خارج و یا وارد کنید. در مقابل در فتوشاپ کاملاً محدود به محیط کار هستید. به این معنا که نمیتوانید از محدودهای که در ابتدای فایل تعریف کردهاید خارج شوید.
-
رنگبندی طبیعی (Natural) و دقیق (precision)
در برنامه فتوشاپ دست طراح برای ساخت و ویرایش تصاویر واقعی بسیار بازتر است. همچنین نرمافزار فتوشاپ با در اختیار گذاشتن امکانات طراحی روی کاغذ و نقاشی آنالوگ، باعث خلق تصاویری میشود که به دنیای حقیقی بسیار شباهت دارند. پس برای مثال برای ساخت پوستر بهتر است از فتوشاپ استفاده کنید تا تصویری طبیعی داشته باشید؛ در عوض برنامه ایلاستریتور دقت بسیار بالایی دارد که برای کارهایی مانند ساخت لوگو که نیاز به طراحی حرفهای و وضوح بیشتر دارد مناسبتر است.
به طور کلی در این زمینه میتوانیم بگوییم که تفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور به گونهای است که کارایی فتوشاپ در ویرایش تصاویر از قبل خلق شده، بهتر است؛ این در حالی است که ایلاستریتور برای خلق تصاویر جدید و طراحیهایی مانند لوگو کارایی بالاتری دارد.
-
لایهها (Layers)
تفاوت مهم دیگری که در photoshop و illustrator وجود دارد مربوط به لایهها است. در نرمافزار فتوشاپ هر لایه تنها میتواند مختص به یک شیء باشد. اما در ایلوستریتور هر لایه میزبان چندین شیء است و در اینباره محدودیتی وجود ندارد.
-
کاربردهای متداول
از فتوشاپ اصولا برای ویرایش عکس و تصاویر از قبل ایجاد شده، روتوش تصویر و انواع ادیتهای مربوط به رنگ، کنتراست و خصوصیات دیگر عکسها استفاده میشود؛ در حالیکه موارد کاربرد ایلاستریتور در زمینه طراحی و تصویرسازی انتزاعی از قبیل لوگو، کتابهای مصور و نمونههای دیگری از این دست است.
-
انتخاب (Select)
اگر با برنامه فتوشاپ و ایلاستریتور کار کرده باشید میدانید که در ایلاستریتور انتخاب ناحیه موضوعیت ندارد و شیءها هستند که انتخاب میشوند. اما در فتوشاپ تنها یک ناحیه خاص از تصویر موردنظرمان را انتخاب میکنیم.
-
بوم (Canvas)
یکی دیگر از تفاوتهای فتوشاپ و ایلاستریتور در تعداد بوم آنها است. در فتوشاپ تنها یک بوم قرار دارد اما در ایلاستریتور از چندین بوم برخوردار هستیم.
-
کلیپ و ماسک کردن
هنگام ماسک کردن یک شی در فتوشاپ، بخش پایینی آن و در ایلوستریتور بخش بالایی آن پنهان میشود. همچنین شما در فتوشاپ یک صفحه دارید که همه لایه ها را شامل میشود؛ اما در ایلوستریتور چندین صفحه در اختیار دارید که میتوانید فایل مورد نظرتان را در آنها تقسیمبندی کنید.
4 تفاوت اساسی میان فتوشاپ و ایلوستریتور:
۱- فایل های وکتوری که توسط ایلاستریتور ایجاد میشوند حجم بسیار کمتری نسبت به فایل های فتوشاپ دارند.
۲- برای چاپ ایلاستریتور را انتخاب کنید نه فتوشاپ. ایلاستریتور این امکان را به شما میدهد که با خلق تصاویر بصورت برداری، حداکثر کیفیت در چاپ را داشته باشید.
۳- نرم افزار ایلوستریتور بیشتر برای افرادی که کار آن ها طراحی لوگو است و طرف معاملات آن ها مغازه های کوچک از کارخانه های بزرگ هستند به کار برده می شود در صورتیکه عکاسان حرفه ای و کسانی که به عکس های اصلاح شده نیاز دارند بیشتر از فتوشاپ استفاده می کنند.
۴- نرم افزار ایلوستریتور به شما این اجازه را می دهد که همزمان در خارج از بزنامه نیز کارهایتان را انجام بدهید،نرم افزار فتوشاپ در داخل برنامه فقط می توانید فعالیت داشته باشید.
کاربرد، نقطه اصلی انتخاب شما
اگر مقاله را با دقت خوانده باشید الان میتوانید کاربرد کلی هر برنامه را حدس بزنید.
فتوشاپ بیشتر برای تصاویر واقعی است، مثلا طراحی پوستر یا ویرایش عکس. اما ایلوستریتور بیشتر برای ایجاد تصاویر وکتوری است، مثلا طراحی شخصیت کارتونی یا طراحی لوگو.
باید ببینید که هدف نهایی شما چیست و طبق آن فتوشاپ یا ایلوستریتور را انتخاب کنید، مثلا اگر هدف شما ویرایش عکس برای آتلیه است باید فتوشاپ را انتخاب کنید اما اگر قصد دارید آیکون طراحی کنید باید به ایلوستریتور مسلط شوید. نگران بازار کار نباشید، در هر دوی این نرم افزار ها اگر تخصص کافی داشته باشید به اندازه کافی کار و درآمد وجود دارد.
حتما بخوانید: تفاوت پریمیر و افترافکت [بررسی مزیت ها+شباهت ها]
سوالات متداول
-
استفاده از فتوشاپ بهتر است یا ایلوستریتور؟
این دو برنامه هرکدام کاربردهای متفاوتی دارند و شما باید بر اساس هدفی که از طراحی دارید، یکی از آنها را انتخاب کنید. نمیتوان گفت که فتوشاپ بهتر است یا ایلوستریتور. چون هر کدام از این دو ابزار، قابلیتهایی را در اختیار کاربران قرار میدهند که متناسب با نیاز و هدف آنها باشد.
-
یادگیری فتوشاپ یا ایلوستریتور کدام آسان است؟
یادگیری فتوشاپ به مراتب آسان تر از ایلوستریتور است. این برنامه به گونه ای طراحی شده تا افراد مبتدی هم بتوانند به سادگی از آن استفاده کنند.
-
هدف اصلی Adobe Illustrator چیست؟
این برنامه کیفیت را اولویت خود قرار داده است. مهمترین هدف ایلوستریتور طراحی لوگوهای باکیفیت است که با تغییر اندازه، کیفیت آنها افت نکند.
-
برای آموزش طراحی ابتدا باید با آموزش فتوشاپ را شروع کنم یا Illustrator ؟
از آنجایی که یادگیری فتوشاپ و همچنین کار کردن با آن، آسانتر از ایلوستریتور است، توصیه میکنیم ابتدا به یادگیری فتوشاپ بپردازید و بعد از آن، سراغ ایلوستریتور بروید.
نتیجه تفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور:
در آخر بخاطر داشته باشید که همه نیازی به استفاده از هر دو برنامه ندارند. فتوشاپ و ایلاستریتور هر دو برنامههای پیچیده ای با تعداد زیادی ابزار قدرتمند هستند، اما تفاوت اصلی میان آنها در تفاوت کارکرد پیکسل در مقابل بردار خلاصه میشود. حال که به تفاوت اساسی فتوشاپ و ایلاستریتور پی بردید، راحت تر میتوانید تشخیص بدهید که بسته به نیازتان باید از کدام یک استفاده کنید. شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما در سایت و اینستاگرام آپادمی در تماس باشید.
درباره آرش اخوان
تجربه ی فعالیت 11 ساله در حوزه تدوین و گرافیک در شبکه 2 – 3 و شبکه نسیم و همچنین سابقه ی 5 ساله در حوزه تولید محتوا و سئو
سایر نوشته های آرش اخوان
دیدگاهتان را بنویسید